Front d'Alliberament Nacional (Grècia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFront d'Alliberament Nacional
(el) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtΕΑΜ Modifica el valor a Wikidata
Tipusmoviment de resistència Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació27 setembre 1941
Data de dissolució o abolició1946 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Persona rellevantGiorgis Siantos
Alexandros Svolos
Ilias Tsirimokos Modifica el valor a Wikidata
Part deResistència grega Modifica el valor a Wikidata

El Front d'Alliberament Nacional (en grec: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, Ethniko Αpeleftherotiko Metopo, EAM) va ser el principal moviment de la Resistència grega durant l'ocupació de les potències de l'Eix durant la Segona Guerra Mundial.[1] El seu principal impulsor va ser el Partit Comunista de Grècia (KKE),[1] però la seva composició de membres va anar canviant al llarg del període d'ocupació incloent republicans i diversos altres grups d'esquerra. L'EAM es va convertir en el primer veritable moviment social de masses de la història contemporània grega i, fins i tot, va establir el seu propi govern, el Comitè Polític d'Alliberament Nacional, a les àrees que havia alliberat la primavera de 1944. Alhora, des de finals de 1943 en endavant, l'enemistat política entre l'EAM i els grups de resistència rival del centre i la dreta va comportar una guerra civil virtual, que només es va acabar amb la conferència del Líban el maig de 1944.

L'organització va arribar al seu punt àlgid a finals de 1944, quan controlava la major part del país, abans de patir una derrota militar i política catastròfica en els fets coneguts com a Dekemvriana. Això va marcar l'inici del seu declivi gradual i la persecució oberta dels seus membres (acusant-los de prosoviètics i d'haver comès crims contra rivals polítics), comportant finalment l'esclat de la Guerra civil grega.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Papacosma, 1979, p. 181.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Front d'Alliberament Nacional
  • Papacosma, S. Victor. The Military in Greek Politics: The 1909 Coup D'etat (en anglès). Kent State University Press, 1979. ISBN 9780873382083.