Fundació Gabriel García Márquez per al Nou Periodisme Iberoamericà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFundació Gabriel García Márquez per al Nou Periodisme Iberoamericà
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creaciómarç 1995
Governança corporativa
Seu

Lloc webfnpi.org Modifica el valor a Wikidata

La Fundació Gabriel García Márquez per al Nou Periodisme Iberoamericà (FNPI) és una institució sense ànim de lucre creada per Gabriel García Márquez amb la finalitat de treballar per l'excel·lència del periodisme i la seva contribució als processos de democràcia i desenvolupament dels països iberoamericans i del Carib, a través de tallers i seminaris de formació i intercanvi entre periodistes, col·laboració entre xarxes i estímuls al desenvolupament professional.

Línies d'actuació[modifica]

Cada any la FNPI organitza en benefici dels periodistes dels països iberoamericans, directament o en aliança amb altres institucions, una oferta d'activitats i serveis composta per tallers, seminaris, conferències, publicacions, premis, xarxes de suport i intercanvi i recursos digitals per compartir coneixement i experiències.

Aquestes activitats i serveis de la FNPI s'emmarquen en programes i projectes enfocats a desenvolupar els objectius estratègics de quatre línies d'actuació:

  1. Narració periodística: formar en reporterisme, relat i edició d'històries amb valor periodístic, estimular el periodisme narratiu i impulsar noves generacions d'autors periodístics.
  2. Ètica periodística i sostenibilitat dels mitjans: ajudar amb consultes, debats, guies d'actuació i estàndards a orientar una pràctica professional honrada i eficaç, dins de les canviants condicions dels mitjans i el periodisme contemporani.
  3. Recerca, cobertura i opinió sobre temes claus per a Amèrica Llatina: millorar les capacitats de periodistes i mitjans interessats en processos informatius de qualitat, que contribueixin a la comprensió i debat públic, sobre temes claus per a l'enfortiment dels sistemes democràtics, la garantia dels drets humans, el desenvolupament sustentable, inclusiu i competitiu dels nostres països, així com la seva integració cultural, econòmica i política.
  4. Innovació i mitjans digitals: facilitar la difusió, apropiació i aprofitament de les possibilitats que per al periodisme d'excel·lència ofereixen els mitjans digitals, la innovació, la participació de les audiències i la creació de serveis periodístics en xarxa.

Mestres de la FNPI[modifica]

Consell Rector[modifica]

Directors de taller[modifica]

Mestres convidats[modifica]

Premi Gabriel García Márquez de periodisme[modifica]

La Fundació Gabriel García Márquez per al Nou Periodisme Iberoamericà institueix el Premi Gabriel García Márquez de periodisme amb l'objectiu d'oferir un guardó per incentivar la cerca de l'excel·lència, la innovació i la coherència ètica per part de periodistes i mitjans que treballin i publiquin en les llengües espanyola i portuguesa als països d'Amèrica, incloent-hi Estats Units i Canadà, i la península Ibèrica, amb inspiració en els ideals que van portar a Gabriel García Márquez a constituir la FNPI.

Enllaços externs[modifica]