Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura

EpònimJoan Maragall i Gorina Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1989
Governança corporativa
Seu
Altres
Premis

Lloc webfundaciojoanmaragall.org Modifica el valor a Wikidata

La Fundació Joan Maragall - Cristianisme i Cultura és una fundació eclesiàstica privada amb reconeixement civil que té com a objectiu treballar per la normalització de les relacions entre el cristianisme i la cultura contemporània o, dit d'una altra manera, treballar per la inculturació actual del cristianisme al nostre país.[1]

Promoguda pel cardenal Narcís Jubany i un grup d'intel·lectuals cristians, fou fundada a Barcelona el 1989. El 2014 celebrà el seu vint-i-cinquè aniversari.[2][3] És dirigida per un Patronat i té un consell assessor i un ampli grup de promotors. Manté relació amb centres europeus de referència de naturalesa anàloga.

Porta el nom de Joan Maragall, perquè vol inspirar-se en l'estil de relació entre fe i cultura que exemplifica aquest poeta. El seu camp d'actuació és especialment el món dels universitaris i dels intel·lectuals.

El 2009 la Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura va rebre el Premi d'Honor Lluís Carulla, lliurat per la Fundació Carulla.[4]

Des del novembre de 2016 és membre del Moviment Internacional d'Intel·lectuals Catòlics - Pax Romana (ICMICA/MIIC).[5]

Actualment, David Jou n'és el President.

Objectius, activitat i publicacions[modifica]

Els objectius[6] de la Fundació s'agrupen en quatre eixos principals, que vertebren transversalment tots els seus programes i actuacions: 1) La creació d'un pensament propi, que sigui significatiu i creïble, 2) el diàleg i el debat entre el pensament cristià i la cultura actual, 3) la contribució a la formació permanent i 4) la difusió del pensament cristià inculturat en la contemporaneïtat.

L'entitat organitza simposis,[7] cursos, seminaris, cicles de conferències, taules rodones, etc., sola o en col·laboració amb altres entitats culturals. Convoca el Premi Joan Maragall[8] per a una obra d'assaig o d'investigació sobre cristianisme i cultura i proporciona l'Ajut a la Formació.[9]

Entre les seves activitats cal destacar:

Aula Joan Maragall[modifica]

Amb la finalitat de difondre el pensament cristià punter i suscitar debat, la Fundació Joan Maragall invita anualment una personalitat de relleu internacional en el pensament cristià (teòleg, filòsof, científic social, assagista, escriptor…) per fer una jornada de reflexió, ja sigui expressant sintèticament el seu pensament ja elaborat, ja sigui desenvolupant una temàtica nova a la seva elecció. Així, el Patronat de la fundació convida un professor o intel·lectual de reconegut prestigi en una sessió destinada a persones relacionades directament amb el tema proposat pel ponent i que puguin dialogar amb ell.

Congrés de Qüestions de Vida Cristiana[10][modifica]

L'objectiu d'aquest fòrum biennal de debat, impulsat per la Fundació Joan Maragall i l'Abadia de Montserrat, és construir un espai en el qual intel·lectuals i acadèmics, creients i no creients, dialoguin i reflexionin conjuntament sobre el paper que poden jugar determinats valors compartits per la tradició cristiana i per la tradició laica en la recuperació d'un projecte sòlid de societat.

Seminaris[modifica]

Amb la seva voluntat de ser un espai de trobada del diàleg cristià inculturat, la Fundació Joan Maragall agrupa un total de 7 seminaris interns que busquen el treball continuat i la reflexió i investigació dels diferents àmbits de pensament de la fundació: "art i cristianisme", "comunicació i religió", "filosofia i cristianisme", "història", "inculturació de la fe al segle XXI", "l'islam a Catalunya", "patrimoni sacre"[11] i "realitat econòmica i desenvolupament humà integral".

Publicacions[modifica]

Té una doble línia de publicacions d'assaig: els llibres de la col·lecció[12] “Cristianisme i cultura” (en coedició amb Viena Edicions) i els Quaderns de la Fundació Joan Maragall (en coedició amb l'Editorial Claret). A aquestes col·leccions, s'hi afegeix des del 2008 la revista Qüestions de Vida Cristiana[13] (en coedició amb les Publicacions de l'Abadia de Montserrat).

Des de l'any 1990 la Fundació Joan Maragall convoca un premi d'assaig sobre el tema de Cristianisme i Culturaː Premi Joan Maragall. Molts del treballs originals premiats són recollits en la col·lecció Cristianisme i Cultura. [14]

Patronat[modifica]

El Patronat de la Fundació Joan Maragall està format per: David Jou i Mirabent (President), Jaume Dantí Riu (Vicepresident), Núria Iceta Llorens (Secretari), Jaume Angelats Morató, Miquel Calsina i Buscà, Margarita Mauri Álvarez, Mar Pérez Diaz, Joan Rigol Roig, Mar Rosàs Tosas, Francesc Torralba Roselló, Antoni Matabosch Soler (President honorari), Pere Lluís Font (Patró emèrit) i Josep M. Carbonell i Abelló (Patró emèrit).

Referències[modifica]

 1. «Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. «Cristianismo y cultura». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 3. «Entrevista Ignasi Boada, patró de la FJM». TV3. [Consulta: 9 maig 2014].
 4. «La Fundació Joan Maragall rep el Premi d'Honor Lluís Carulla». VilaWeb, 13-11-2009 [Consulta: 7 agost 2016].
 5. «Assemblea mundial dels intel·lectuals catòlics a Barcelona». La Vanguardia.
 6. «Hemos de dialogar más con los ambientes no creyentes». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 7. «II Simposi Internacional FJM». Diari Avui. Arxivat de l'original el 12 de maig 2014. [Consulta: 9 maig 2014].
 8. «Premi - Cristianisme i cultura - Fundació Joan Maragall». www.fundaciojoanmaragall.org. Arxivat de l'original el 2016-11-24. [Consulta: 23 novembre 2016].
 9. «Ajuts - Fe cristiana - Fundació Joan Maragall». www.fundaciojoanmaragall.org. Arxivat de l'original el 2016-11-24. [Consulta: 23 novembre 2016].
 10. Religió, Catalunya «Es busca intel·lectual catòlic». CatalunyaReligió.cat, 20-03-2017.
 11. Sala, Eloi Aran «El bisbe Pardo i CGB Arquitectes inauguren el Seminari sobre Patrimoni Sacre». CatalunyaReligió.cat, 11-02-2015.
 12. «La Fundació Joan Maragall lanza una colección sobre fe y cultura». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 13. «Montserrat y la Fundació Joan Maragall coeditan¨"Qüestions" en su segunda época». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 14. Cavaller, Roser. «XXV Premi Joan Maragall 2016». [Consulta: 12 abril 2017].

Enllaços externs[modifica]