Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióFundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura
Logo Fundació Joan Maragall.tif
Epònim Joan Maragall i Gorina
Dades base
Tipus entitat organització sense ànim de lucre
Història
Fundació 1989
Organització i govern
Seu central 
Altres dades
Premi(s)

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

La Fundació Joan Maragall - Cristianisme i Cultura és una fundació eclesiàstica privada amb reconeixement civil que té com a objectiu treballar per la normalització de les relacions entre el cristianisme i la cultura contemporania o, dit d’una altra manera, treballar per la inculturació actual del cristianisme al nostre país.[1]

Promoguda pel cardenal Narcís Jubany i un grup d’intel·lectuals cristians, fou fundada a Barcelona el 1989. El 2014 celebrà el seu vint-i-cinquè aniversari.[2][3] És dirigida per un Patronat i té un consell assessor i un ampli grup de promotors. Manté relació amb centres europeus de referència de naturalesa anàloga.

Porta el nom de Joan Maragall, perquè vol inspirar-se en l’estil de relació entre fe i cultura que exemplifica aquest poeta. El seu camp d’actuació és especialment el món dels universitaris i dels intel·lectuals.

El 2009 la Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura va rebre el Premi d'Honor Lluís Carulla, lliurat per la Fundació Carulla.[4]

Des del novembre de 2016 és membre del Moviment Internacional d'Intel·lectuals Catòlics - Pax Romana (ICMICA/MIIC).[5]

Objectius, activitat i publicacions[modifica | modifica el codi]

Els objectius[6] de la Fundació s’agrupen en quatre eixos principals, que vertebren transversalment tots els seus programes i actuacions:

 1. La creació d’un pensament propi, que sigui significatiu i creïble
 2. El diàleg i el debat entre pensament cristià i cultura actual
 3. La contribució a la formació permanent
 4. La difusió del pensament cristià viu i inculturat

L'entitat organitza simposis,[7] cursos, seminaris, cicles de conferències, taules rodones, etc., sola o en col·laboració amb altres entitats culturals. Convoca el Premi Joan Maragall[8] per a una obra d’assaig o d’investigació sobre cristianisme i cultura i proporciona l'Ajut a la Formació.[9]

Entre les seves activitats cal destacar:

Aula Joan Maragall[modifica | modifica el codi]

Amb la finalitat de difondre el pensament cristià punter i suscitar debat, la Fundació Joan Maragall invita anualment una personalitat de relleu internacional en el pensament cristià (teòleg, filòsof, científic social, assagista, escriptor…) per fer una jornada de reflexió, ja sigui expressant sintèticament el seu pensament ja elaborat, ja sigui desenvolupant una temàtica nova a la seva elecció. Així, el Patronat de la fundació convida un professor o intel·lectual de reconegut prestigi en una sessió destinada a persones relacionades directament amb el tema proposat pel ponent i que puguin dialogar amb ell.

Congrés de Qüestions de Vida Cristiana[10][modifica | modifica el codi]

L’objectiu d’aquest fòrum biennal de debat, impulsat per la Fundació Joan Maragall i l’Abadia de Montserrat, és construir un espai en el qual intel·lectuals i acadèmics, creients i no creients, dialoguin i reflexionin conjuntament sobre el paper que poden jugar determinats valors compartits per la tradició cristiana i per la tradició laica en la recuperació d’un projecte sòlid de societat.

Seminaris[modifica | modifica el codi]

Amb la seva voluntat de ser un espai de trobada del diàleg cristià inculturat la Fundació Joan Maragall agrupa un total de 7 seminaris interns que busquen el treball continuat i la reflexió i investigació dels diferents àmbits de pensament de la fundació:

 • Art i cristianisme: coordinat per Ramon Pla i Arxé,  i format per Pere Lluís Font, Daniel Giralt-Miracle, Joan Manuel Homar, Jordi-Agustí Piqué, Albert Soler i Bernat Vivancos, el seminari té l’objectiu de reflexionar sobre quina és l’experiència —específica— que crea la percepció de l’art i deduir, complementàriament, una resposta a la pregunta ¿en quina mesura es pot parlar d’art cristià?. És un objectiu del seminari formalitzar per escrit aquestes reflexions.
 • Comunicació i religió: coordinat per Josep M. Carbonell i Míriam Díez, el seminari es proposa ser un espai de trobada i de debat entre comunicadors, pensadors, filòsofs, antropòlegs i sociòlegs per reflexionar entorn de la relació entre els mitjans de comunicació -en el seu sentit més ampli- i el fet religiós, i de manera particular, el cristianisme.
 • Filosofia i cristianisme: coordinat per Ignasi Boada i Pere Lluís Font, el seminari agrupa persones interessades alhora per la filosofia i pel cristianisme i es proposa abordar metòdicament qüestions a cavall d'aquestes dues dimensions del món cultural.
 • Història: coordinat per Jaume Dantí, el seminari té com a objectiu el tractament de temàtiques, amb el rerefons del cristianisme i de la religió en general, dins de l’anàlisi històrica. El seminari es proposa el coneixement i la reflexió sobre la recerca, la producció historiogràfica i les possibilitats de les diferents fonts documentals.
 • Inculturació de la fe al segle XXI (IFE21): és el seminari de joves de la Fundació Joan Maragall. El seminari vol ser un espai de debat i confrontació intel·lectual entre joves cristians, sobre temàtiques transversals a diferents disciplines, que ajudi a adquirir noves claus interpretatives per al diàleg entre la fe i la cultura. Així, el grup de treball mensual és també un petit laboratori d’investigació sobre la religiositat i la societat contemporània.
 • L'Islam a Catalunya: coordinat per Antoni Matabosch i Jaume Flaquer. El seminari està format per persones d’àmbit cristià i restar obert, si es considera oportú, a persones de l’islam. Té com a objectiu estudiar l'Islam i la seva implamentació al territori català.
 • Patrimoni Sacre: coordinat per Eloi Aran i Ricardo Gómez, el seminari ofereix un espai de trobada per a professionals interessats en la reflexió sobre el patrimoni sacre; de reflexió sobre com transformar el patrimoni sacre en una eina al servei de l’evangelització; i busca acompanyar tots aquells que des de l’àmbit acadèmic o cultural fan recerca sobre aquesta temàtica.[11]

Publicacions[modifica | modifica el codi]

Té una doble línia de publicacions d’assaig: els llibres de la col·lecció[12] “Cristianisme i cultura” (en coedició amb Viena Edicions) i els Quaderns de la Fundació Joan Maragall (en coedició amb l’Editorial Claret). A aquestes col·leccions, s’hi afegeix des del 2008 la revista Qüestions de vida cristiana[13] (en coedició amb les Publicacions de l’Abadia de Montserrat).

Des de l’any 1990 la Fundació Joan Maragall convoca un premi d’assaig sobre el tema de Cristianisme i Culturaː Premi Joan Maragall. Molts del treballs originals premiats són recollits en la col·lecció Cristianisme i Cultura. [14]

Patronat[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. «Cristianismo y cultura». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 3. «Entrevista Ignasi Boada, patró de la FJM». TV3. [Consulta: 9 maig 2014].
 4. «La Fundació Joan Maragall rep el Premi d'Honor Lluís Carulla». VilaWeb, 13-11-2009 [Consulta: 7 agost 2016].
 5. «Assemblea mundial dels intel·lectuals catòlics a Barcelona». La Vanguardia.
 6. «Hemos de dialogar más con los ambientes no creyentes». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 7. «II Simposi Internacional FJM». Diari Avui. [Consulta: 9 maig 2014].
 8. «Premi - Cristianisme i cultura - Fundació Joan Maragall». www.fundaciojoanmaragall.org. [Consulta: 23 novembre 2016].
 9. «Ajuts - Fe cristiana - Fundació Joan Maragall». www.fundaciojoanmaragall.org. [Consulta: 23 novembre 2016].
 10. Religió, Catalunya «Es busca intel·lectual catòlic» (en ca). CatalunyaReligió.cat, 20-03-2017.
 11. Sala, Eloi Aran «El bisbe Pardo i CGB Arquitectes inauguren el Seminari sobre Patrimoni Sacre» (en ca). CatalunyaReligió.cat, 11-02-2015.
 12. «La Fundació Joan Maragall lanza una colección sobre fe y cultura». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 13. «Montserrat y la Fundació Joan Maragall coeditan¨"Qüestions" en su segunda época». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 14. Cavaller, Roser. «XXV Premi Joan Maragall 2016» (en ca-es). [Consulta: 12 abril 2017].
 15. «Carbonell, nuevo presidente». La Vanguardia. [Consulta: 8 maig 2014].
 16. «Entrevista Josep M. Carbonell al diari El Punt-Avui». Diari El Punt-Avui. [Consulta: 9 maig 2014].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]