Fundació Ramon Llull

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
No s'ha de confondre amb Institut Ramon Llull ni amb Federació Llull.
Infotaula d'organitzacióFundació Ramon Llull
Dades bàsiques
Tipus entitat fundació
Forma jurídica fundació
Modifica les dades a Wikidata

La Fundació Ramon Llull és una fundació de dret andorrà amb seu a Ordino (Principat d'Andorra) que té com a finalitat la promoció en el món de la llengua i la cultura catalana.

Història[modifica]

Inicialment era constituïda per l'Institut Ramon Llull, consorci amb seu a Barcelona i a Palma, pel Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals i l'Ajuntament de l'Alguer. El Cap de Govern d'Andorra, Albert Pintat, n'era el President. El ministre portaveu, de desenvolupament econòmic, turisme, cultura i universitats d'Andorra, Juli Minoves, n'era vicepresident juntament amb el Conseller de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira que també n'ostentava la vicepresidència. El Director de l'Institut Ramon Llull i de la Fundació Ramon Llull coincidien en la mateixa persona: Josep Bargalló.

La Fundació va ser creada a la Biblioteca noble de la Casa d'Areny Plandolit a Ordino (Principat d'Andorra) el darrer dia del mes de març del 2008 per Juli Minoves, representant Andorra, Josep Lluís Carod-Rovira representant Catalunya i el conseller de Presidència Francesc Moragues representant les Illes Balears. La reunió fundacional d'Ordino seguia la trobada dels mateixos representants d'Andorra i Catalunya al Monestir de Cura (Mallorca) a finals del 2007 on, a iniciativa del President Antich, es va signar un document històric proclamant la voluntat conjunta de les Illes Balears, Catalunya i l'Estat andorrà de crear la Fundació.[1][2] El dia 15 de gener de l'any 2009 hi van ingressar l'Ajuntament de l'Alguer, el Consell dels Pirineus Orientals i la Xarxa de Ciutats Valencianes. A la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull s'inclouen ajuntaments de ciutats valencianes com Gandia, Xeresa, Sueca, Alginet, Morella o Xixona.[3][4]

El Patronat de la Fundació Ramon Llull el 2015

El 2013 hi va ingressar la Xarxa de Municipis i Entitats Balears pel Ramon Llull, on s'inclouen ajuntaments de ciutats com Artà, Manacor, Pollença o Valldemossa.[5][6]

El 2014 l'Institut Ramon Llull ha modificat els seus estatuts i ha esdevingut un consorci entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, el que ha fet que aquesta ciutat també formi part de la Fundació Ramon Llull. El director de la fundació és el Sr. Vicenç Villatoro.

Guardons[modifica]

La Fundació Ramon Llull va lliurar el 18 de desembre del 2012 a la Casa-Museu Areny Plandolit els seus primers premis.[7]

Premi Ramon Llull a la Promoció Internacional de la Creació Catalana[modifica]

El primer guardó és el Premi Ramon Llull a la Promoció Internacional de la Creació Catalana, destinat a distingir una persona o institució que hagi organitzat un projecte que promou un important artista català a escala internacional. Ha estat lliurat a Peter Murray, director del YSP, en reconeixement a l’exposició dedicada a l’escultor Jaume Plensa, entre l’abril del 2011 i el gener del 2012. El premi és honorífic i inclou l’obsequi d’una litografia d’Antoni Tàpies.

Premi Ramon Llull de Traducció Literària[modifica]

El segon guardó és el Premi Ramon Llull de Traducció Literària, que té com a objectiu distingir la millor traducció a una altra llengua d’una obra de literatura catalana i està dotat amb 4.000 euros. En aquesta primera edició, el guanyador ha estat Bernard Lesfargues, per la seva traducció de Mirall Trencat, de Mercè Rodoreda, que ha estat publicada el 2011 per edicions Autrement, amb el títol Miroir brisé.

Per als dos primers guardons, la del 2012 era la primera edició. El tercer guardó, en canvi, era la 22 edició del Premi Internacional Ramon Llull, destinat a reconèixer la trajectòria d'una persona o institució en la difusió exterior de la llengua i cultura catalanes. Fins ara, aquest premi el convocaven l'Institut Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. A partir de l'edició del 2012, la Fundació Ramon Llull substitueix l'IRL. La dotació és de 8.000 euros, pagats a mitges per les dues institucions. El premi ha estat atorgat al lingüista alemany Georg Kremnitz, professor emèrit de l’Institut de Romàniques de la Universitat de Viena, pel conjunt de la seva trajectòria.

El novembre del 2013 es van lliurar els segons premis a l’Auditori Nacional d’Ordino.[8]

  • Premi Ramon Llull a la Promoció Internacional de la Creació Catalana, lliurat a la flautista nord-americana Sra. Sato Moughalian, directora artística del Perspectives Ensemble, en reconeixement a la promoció internacional dels creadors catalans per la difusió de la música catalana a Nova York i als Estats Units d’Amèrica en general i pel seu paper en el Centenari Xavier Montsalvatge l’any 2012. El premi és honorífic i inclou l’obsequi d’una litografia d’Antoni Tàpies.
  • Premi Ramon Llull de Traducció Literària: per a Stefania Maria Ciminelli per la seva traducció de Jo confesso, de Jaume Cabré a l’italià, que ha estat publicada el 2012 per l’editorial Rizzoli.
  • 23 Premi Internacional Ramon Llull, atorgat al lingüista britànic Max Wheeler, catedràtic emèrit en lingüística a la Universitat de Sussex, pel conjunt de la seva trajectòria.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]