Fundació de l'Espanyol Urgent

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióFundació de l'Espanyol Urgent
Fundéu BBVA logo.png
Dades
Tipus fundació
Forma jurídica fundació
Història
Creació febrer 2005
Fundador Agència EFE i Banco Bilbao Vizcaya Argentaria
Organització i govern
Seu 
Altres dades

Lloc web Lloc web
Facebook: fundeu Twitter: Fundeu Telegram: fundeu
Modifica les dades a Wikidata

La Fundéu BBVA (Fundació de l'Espanyol Urgent) és una fundació creada el febrer de 2005 a Madrid per vetllar pel bon ús del castellà en els mitjans de comunicació, especialment els informatius, i compta amb l'assessorament de la Reial Acadèmia Espanyola, el director de la qual presideix la Fundéu. Va ser una iniciativa del Departament d'Espanyol Urgent de l'Agència EFE, fruit de l'acord entre el Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) i l'Agència EFE. Compta a més amb el copatrocini de l'empresa de comunicació Prodigioso Volcán. El seu àmbit d'actuació és el món de parla castellana.

Activitats[modifica]

La fundació, que va ser promoguda pel llavors president de l'Agència EFE Àlex Grijelmo, és, com va assenyalar el seu primer president, Víctor García de la Concha, «un pas fonamental per a la unitat de la llengua» i és, juntament amb l'Institut Cervantes i la Reial Acadèmia Espanyola, una de les principals entitats sobre l'ús i la norma del castellà actual (d'aquí el nom d'urgent).

Per ajudar els usuaris del castellà, la fundació publica cada dia una recomanació sobre el bon ús, basada en els dubtes detectades als principals mitjans de comunicació. Aquests consells es publiquen a la pàgina web i es distribueixen a través de les xarxes socials, de les línies de l'Agència EFE i d'una llista de correu gratuïta que compta amb més de 50 000 subscriptors.[Quan?] Respon set dies a la setmana a les consultes sobre l'ús de la llenguaque li arriben per qualsevol canal de comunicació.

La Fundéu BBVA

 • manté la Wikilengua des de setembre de 2007 , un lloc col·laboratiu amb tecnologia wiki i llicència de Creative Commons, sobre norma, ús i estil del castellà.
 • manté oberts perfils a les xarxes socials;
 • des de l'any 2013 tria la paraula castellana de l'any: escrache (2013), selfi (2014), refugiado (2015), populismo (2016), aporofobía (2017) i microplástico (2018);[1]
 • participa en programes de ràdio sobre la llengua;
 • elabora, juntament a EFE Ràdio, «El español urgente con Fundéu», un microespai sobre llenguatge i actualitat que s'emet setmanalment a Ràdio 5.[2]
 • organitza anualment en col·laboració amb la Fundació Sant Millán de la Cogolla un seminari internacional de llengua i periodisme;
 • participa en el projecte Diccionario fácil, impulsat per Plena Inclusió Madrid per afavorir la comprensió lectora de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Té un equip de treball dirigit pels periodistes Joaquín Müller-Thyssen Bergareche, director general, i Javier Lascurain Sánchez, coordinador general,[cal citació] compost per filòlegs, traductors, correctors i lingüistes, amb l'ajuda d'una xarxa de col·laboradors a diferents països d'Amèrica. Compta a més amb un Consell Assessor format per lingüistes, acadèmics, periodistes i economistes: Víctor García de la Concha, José Manuel Blecua Perdices, Francisco Javier Pérez, Leonardo Gómez Torrego, Soledad Gallego-Díaz, Victoria Prego, José María Merino, Salvador Gutiérrez Ordóñez , Pilar García-Mouton, Marío Tascón, Manuel Conthe, Montserrat Domínguez, Jorge Bustos i Juan Soto Ivars.[cal citació]

El juliol del 2016 es crea la Fundéu GA a la República Dominicana gràcies al patrocini de la Fundació Guzmán Ariza Pro Academia Dominicana de la Lengua i el 2017, a través d'un acord amb la fundació Instituto Internacional de la Lengua Española (FIILE) a Argentina.

El gener del 2012 la Fundéu BBVA, en la persona del llavors president, José Manuel Blecua, va ser guardonada amb el premi Miquel Moya que concedeix l'Associació de la Premsa de Madrid (APM) a una persona, no específicament periodista, de la qual es reconeix una tasca àmplia i destacada en el camp del periodismo.[3]

Antecedents[cal citació][modifica]

A la fi dels anys 1970 el president de l'Agència EFE, Luis María Anson, va encarregar l'acadèmic Fernando Lázaro Carreter amb la redacció del primer Manual d'estil per als redactors de l'agència, que es va publicar el 1978. Aquest va ser el primer esglaó d'un procés que va seguir amb la creació el 1980, en col·laboració amb l'Institut de Cooperació Iberoamericana (ICI), del Departament d'Espanyol Urgent (DEU), format per un grup de membres de la Reial Acadèmia Espanyola i un equip de filòlegs.

Els acadèmics formaven el Consell Assessor d'Estil de l'Agència EFE, que es reunia setmanalment amb els responsables de la redacció per analitzar els dubtes i errors sorgits a les notícies. L'integraven Fernando Lázaro Carreter, Antonio Tovar, Manuel Alvar, Luis Rosales i el secretari general de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola, José Antonio León Rei.[cal citació] L'equip de filòlegs, format per Guillermo Lorenzo, Pedro García Domínguez, Alberto Gómez Font i Carlos Ramírez de Dampierre, atenia les consultes dels periodistes i revisava els teletips per detectar els errors i aconsellar les formes correctes. Aquesta estructura del DEU es va mantenir així fins al 2005, quan Álex Grijelmo va ser nomenat president d'EFE i va crear, amb el patrocini del Banc BBVA l'actual Fundéu BBVA.

Publicacions [Cal actualitzar][modifica]

 • Manual de español urgente, diferents edicions des de 1976
 • Escribir en internet: guía para los nuevos medios y las redes sociales, 2012
 • Compendio ilustrado y azaroso de todo lo que siempre quiso saber sobre la lengua castellana (2012)
 • Segundo compendio ilustrado y deleitoso de todo lo que siempre quiso saber sobre la lengua castellana (2016)
 • El español más vivo. 300 recomendaciones para hablar y escribir (2015)

Referències[modifica]

 1. «‘Microplástico’ es la palabra del año 2019 [sic] para la Fundación del Español Urgente» (en castellà). OK Diario, 30-12-2018.
 2. «El español urgente con Fundéu» (en castellà). Radio 5.
 3. «Fallados los Premios de Periodismo APM 2011» (en castellà). Associació de la Premsa de Madrid, 10-01-2012.

[Enllaç no actiu]Caffarel: «La Fundéu y el Cervantes somos casi una pareja de hecho»