Fundació Carulla

(S'ha redirigit des de: Fundació Jaume I)
Infotaula d'organitzacióFundació Carulla

EpònimLluís Carulla i Canals Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusfundació Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballcatalà i cultura catalana Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1973
FundadorLluís Carulla i Canals i Maria Font i Bernaus Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiu
Premi d'Honor Lluís Carulla
Premi d'Actuació Cívica
Premi Baldiri Reixac Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaNicolau Brossa (2017–) Modifica el valor a Wikidata
DirectoraMarta Esteve (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Format per
Altres
Premis

Lloc webfundaciocarulla.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: fundaciocarulla Twitter (X): FundacioCarulla Instagram: fundaciocarulla Youtube: UCYTwQkPumO0m7VBV0KbQrcQ Modifica el valor a Wikidata

La Fundació Carulla (anteriorment Fundació Jaume I i Fundació Lluís Carulla) és una fundació creada el 1973 per iniciativa de Lluís Carulla i Canals i Maria Font de Carulla[1][2] que treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, amb la voluntat d'enfortir el sentit de pertinença. Aquesta tasca s'expressa a partir de diverses línies d'actuació com l'Editorial Barcino, el Museu de la Vida Rural, l'edició periòdica d'una Nadala miscel·lània i l'atorgament anual de diversos guardons a persones i entitats amb una tasca rellevant dins el món cultural i social català.[3]

Aquests premis són:

  • Premi Lluís Carulla (abans, Premi d'Honor Jaume I) a persones i entitats, per llur acció reconeguda arreu dels països de llengua catalana.
  • Premis d'Actuació Cívica, per a reconèixer i distingir aquells que han actuat al servei de la identitat catalana
  • Premis Baldiri Reixac a l'estímul i al reconeixement de l'escola catalana. S'entreguen des del curs 1978-1979[1] en tres categories: escoles, mestres i professors i alumnes.
  • Premi Francesc Candel destinats a reconèixer i difondre les bones pràctiques en l'àmbit de la integració dels ciutadans catalans d'origen immigrant.
  • Premis d'Educació en el lleure per a promoure projectes, reconèixer i difondre experiències de caràcter educatiu dins l'àmbit de l'educació social i del lleure.[1]

La Fundació es finança principalment per les donacions del grup empresarial Agrolimen.[4] Actualment, el seu president és Nicolau Brossa[5] i la seva directora, Marta Esteve.

Premis i reconeixements[modifica]

Per tot això el 2003 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi[1] i el guardó dels Premis Octubre. Arran del centenari del naixement del seu impulsor, l'any 2004 canvià el nom de Fundació Jaume I a Fundació Lluís Carulla. El 2014 adoptà el nom actual de Fundació Carulla.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Fundació Carulla». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Entrevista a Carles Duarte, Bonart, p.40, Abril i maig 2014
  3. Puig, Arnau «Col·leccionisme i fundacions» (paper). Revista Bonart. Bonart Publicacions, febrer i març 2014, pàg. 26-39 [Consulta: 13 juliol 2014].
  4. «Fundació Carulla - Informació corporativa». Fundació Carulla. Arxivat de l'original el 2 de juliol 2017. [Consulta: 17 juliol 2017].
  5. «Joaquim Coello Brufau, nou president de la Fundació Carulla». [Consulta: 30 setembre 2016].

Enllaços externs[modifica]