Funeral Parade of Roses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaFuneral Parade of Roses
Fitxa
DireccióToshio Matsumoto Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióToshio Matsumoto Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJoji Yuasa (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FotografiaTatsuo Suzuki Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorArt Theatre Guild (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Estrena1969 Modifica el valor a Wikidata
Durada105 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaljaponès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i cinema LGBT Modifica el valor a Wikidata
Temaincest Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTòquio Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0064068 Filmaffinity: 276462 Allocine: 128295 Rottentomatoes: m/funeral-parade-of-roses Letterboxd: funeral-parade-of-roses Allmovie: v159291 TCM: 563342 AFI: 20082 TMDB.org: 1556 Modifica el valor a Wikidata

Funeral Parade of Roses (薔薇の葬列 , Bara no Sōretsu?) és una pel·lícula dramàtica japonesa de 1969 dirigida i escrita per Toshio Matsumoto, adaptada vagament d'Èdip Rei i ambientada a la cultura gai underground de Tòquio dels anys seixanta. Protagonitzada per Peter, un jove transgènere, compta amb Osamu Ogasawara, Yoshio Tsuchiya i Emiko Azuma. Producte de la New Wave japonesa, la pel·lícula combina elements de cine art, cinema documental i experimental i es creu que va influir en l’adaptació cinematogràfica de Stanley Kubrick de la novel·la A Clockwork Orange (1971) d’Anthony Burgess[1]

El títol és un joc de paraules, ja que "rose" (bara) en japonès pot tenir un significat similar a " pansy " en argot anglès.[2]

La pel·lícula va ser estrenada per ATG (Art Theatre Guild) el 13 de setembre de 1969 al Japó; tanmateix, no va rebre un llançament als Estats Units fins al 29 d'octubre de 1970. La pel·lícula anterior de Matsumoto For My Crushed Right Eye conté algunes de les mateixes imatges i es podria interpretar com un tràiler de Funeral Parade. El juny de 2017, va rebre una restauració en 4K i una reedició als cinemes limitada.

Argument[modifica]

La pel·lícula segueix les proves i tribulacions d'Eddie i d'altres dones transgènere a Tòquio.[3] La trama principal salta contínuament al voltant de la línia de temps dels esdeveniments per donar a entendre i amagar el gir principal. La pel·lícula també conté plans d’estil documental entrevistant membres del repartiment sobre la seva sexualitat i identitat de gènere, a més de peces de la pel·lícula d’avantguarda de la creació de Guevara.

Repartiment[modifica]

  • Peter com a Eddie
  • Osamu Ogasawara com a Leda
  • Yoshio Tsuchiya com a Gonda
  • Emiko Azuma com a mare d'Eddie
  • Toyosaburo Uchiyama com a Guevera
  • Don Madrid com a Tony
  • Koichi Nakamura com a Juju
  • Chieko Kobayashi com a Okei
  • Shōtarō Akiyama com ell mateix
  • Kiyoshi Awazu com ell mateix

Producció[modifica]

La pel·lícula es va rodar a Tòquio.

Referències[modifica]

  1. ‘Funeral Parade of Roses’: Edgy 1969 Japanese drama that inspired Kubrick’s ‘A Clockwork Orange’ Dangerous Minds, 15 juny 2016. Retrieved 13 agost 2020.
  2. «Exclusive - Fantagraphics to publish 'Massive' anthology of gay manga», 31-12-2013. Arxivat de l'original el 8 de maig 2016. [Consulta: 13 abril 2017].
  3. Cleary, Tamsin. «Why Funeral Parade of Roses is a landmark of Japanese queer cinema». British Film Institute, 16-06-2020. [Consulta: 6 maig 2021].