Vés al contingut

Furcraea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuFurcraea Modifica el valor a Wikidata

Furcraea foetida Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsparagaceae
SubfamíliaAgavoideae
GènereFurcraea Modifica el valor a Wikidata
Vent.
Tipus taxonòmicFurcraea cubensis Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
  • Fourcroya Spreng., Anleit. Kenntn. Gew., ed. 2, 2(1): 238. 1817, orth. var.
  • Funium Willemet, Ann. Bot. (Usteri) 18: 26. 1798.
  • Roezlia Laurentius, Bonplandia (Hannover) 9: 274. 1861.

Furcraea és un gènere de plantes suculentes que pertany a la família de les Agavàcies, nativa de les regions tropicals de Mèxic, Carib, Centreamèrica i nord de Sud-amèrica.

Taxonomia

[modifica]

El gènere va ser descrit per Étienne Pierre Ventenat i publicat a Bull. Sci. Soc. Philom. Paris 1: 65. 1793.[1] L'espècie tipus és: Furcraea cubensis (Jacq.) Vent.

El gènere Furcraea va ser anomenat així per Étienne Pierre Ventenat el 1793, en honor del comte Antoine de Fourcroy, químic al Jardí Reial de les Plantes Medicinals, a París.

Taxonomia

[modifica]

A continuació s'ofereix un llistat de les espècies del gènere Furcraea acceptades fins al maig de 2011, ordenades alfabèticament. Per a cadascuna s'indica el nom binomial seguit de l'autor, abreujat segons les convencions i usos, i la publicació vàlida.[2][3]

Referències

[modifica]
  1. «Furcraea». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 24 novembre 2012].
  2. n'hi ha un sol nom correcte per a cada tàxon, que n'és «vàlidament publicat», és a dir, que s'até als «principis de nomenclatura». Els principis de nomenclatura, comuns a tots els codis, són: que el tàxon no hagi estat nomenat abans, que el seu nom estigui en llatí i no hagi estat utilitzat ja en un altre tàxon, i que estigui associat a una descripció i a un exemplar tipus. Perquè els noms científics siguin vàlidament publicats, el nom, la descripció i la ubicació de l'exemplar tipus han de ser publicats en una revista científica amb revisors (això és, amb perits experts en el tema que revisen les publicacions per acceptar-les, corregir-les o rebutjar-les). Per a més informació sobre les regles de nomenclatura, vegeu Greuter, W. et al. 2000. International Code of Botanical Nomenclature (St. Louis Code).Gantner/Koeltz. ([1] Arxivat 2002-12-12 a Wayback Machine.).
  3. «Furcraea». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 14 maig 2011].