Furgoneta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb Camioneta.
Furgoneta Tatra 12 de 1926.
Furgoneta Morris Oxford.

Una furgoneta, vehicle comercial lleuger o van és un tipus de vehicle utilitzat per transportar productes o grups de persones. En general és un vehicle amb quatre rodes amb forma de caixa a la part posterior, que és tancada, al contrari que una camioneta, que té la part posterior oberta. Pot tenir la mateixa amplada i longitud que un automòbil gran, però és més alta i més elevada a l'alçada de terra.

En alguns casos, la zona de darrere té diverses files de seients, i en altres està buida per a transportar objectes grans. En l'últim cas, els vidres laterals poden ser reemplaçats per una continuació de la xapa.

La porta del darrere és gairebé sempre de dues fulles d'obertura horitzontal. Una furgoneta sol ser més alta que un automòbil de turisme i un monovolum. Pel que fa a un monovolum, la posició dels seients és més alçada i alta, i el morro més curt. El motor és gairebé sempre davanter, i en alguns casos està situat per sota dels seients davanters per a disminuir la longitud total. Algunes excepcions són certes furgonetes petites, com les Ford Connect, Renault Kangoo, Peugeot Partner, Fiat Fiorino i Opel Combo, els frontals no difereixen molt del d'un automòbil de turisme i els seients davanters van baixos. Encara que també s'utilitza per a la furgoneta el terme «van», aquest és més pròpiament utilitzat per definir els remolcs per cavalls. Una de les furgonetes més conegudes a nivell mundial és la Volkswagen Combi T1.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Furgoneta