Fus (eina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dona que fila amb un fus (Regió d'Ayacucho, Perú)

El fus és un objecte que serveix per a filar fibres tèxtils. En la seva forma més simple és un tros de fusta llarg i arrodonit, que s'agusa en els seus extrems.[a] i que en un d'ells, normalment l'inferior, duu una peça rodona de contrapès i topall, anomenada tortera o fusaiola.

Per a filar amb un fus es comença per prendre un floc d'alguna fibra tèxtil com llana o cotó i es retorça una porció entre els dits fins a donar-li forma de bri. Aquest bri inicial s'amarra al fus i se segueix realitzant el procediment de torsió. Mentrestant, amb l'altra mà es fa girar el fus amb un extrem afirmat en el sòl, de manera que el bri vaja enrotllant-se a ell, en aquesta operació la tortera ajuda a evitar que el fus es desestabilitzi i caigui. Una vegada que el fus s'ha omplert, la fibra filada es desenrotlla manualment o amb una debanadora, per a guardar-la com cabdell o com una madeixa, en aquest darrer cas, també pot usar-se una aspa.

El fus, és les seues diverses formes, és una eina que data del neolític i que s'utilitza fins a l'actualitat. Varien principalment en les seues dimensions i materials, però també pel lloc que se situa la nou (dalt o baix) i per la presència o no de crocs o ganxos per a sostenir el bri que s'està filant. Una forma més sofisticada de fus, encara que també molt antiga, és la filosa que incorpora una roda, un pedal o manovella i una menuda debanadora. Els fusos prehistòrics solien ser fets de pedra.

Durant l'edat moderna s'usava com a símbol de la feminitat en les obres pictòriques.

Història[modifica]

L'origen del primer fus de fusta es perd a la història perquè els materials no van sobreviure. Els fusos amb ponderació de verticils es remunten almenys a l'època neolítica;[1] s'han trobat verticils de fus en excavacions arqueològiques arreu del món.

Un fus també forma part de les rodes de filar tradicionals on és horitzontal, com la charkha índia i la roda gran o caminant. En la producció de fil industrial, també s'utilitzen fusos; veure Spinning Jenny, Spinning mule i Ring spinning.

La fusta tradicionalment preferida per fer fusos era la d'Euonymus europaeus, d'on deriva el nom tradicional anglès spindle bush.[2]

Notes[modifica]

  1. A aquesta forma, per ser típica dels fusos, la hi coneix amb el nom de "fusiforme"

Referències[modifica]

  1. Flohr, Miko. «textile production» (en anglès). Oxford Classical Dictionary, 07-03-2016. DOI: 10.1093/acrefore/9780199381135.013.6313. [Consulta: 20 octubre 2022].
  2. Clapham, A. R. (1975). The Oxford Book of Trees. Oxford: Oxford University Press. p.31.

Vegeu també[modifica]

  • Filadora, també era una eina del neolític que servia per a cosir teixits i fer roba.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fus