Fusell Henry

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'armaFusell Henry
1860 Henry Rifle.JPG
Un fusell Henry emprat en la Guerra de Secessió.
Tipus acció de palanca i unitat militar
País d'origen Plantilla:Bandera2
Història de servei
Operadors Estats UnitsEstats Units
Estats Confederats d'Amèrica Estats Confederats d'Amèrica
Guerres Guerra de Secessió, Guerres Índies
Història de producció
Dissenyada 1850
Dissenyador Benjamin Tyler Henry
Fabricant New Haven Arms Company
Quantitat 14.000
Especificacions
Munició 0,44 Henry (11 x 23 R)
Calibre 11 mm
Sistema de tret palanca accionada manualment
Cadència de tir 28 trets/minut
Carregador dipòsit tubular, amb capacitat per a 16 bales
Modifica les dades a Wikidata

El Henry és un fusell de palanca de repetició, alimentat mitjançant un dipòsit tubular.

Història[modifica]

El fusell Henry original era un fusell de palanca dissenyat a finals de la dècada de 1850 per Benjamin Tyler Henry, que disparava cartutxos calibre 44 de percussió anul·lar. El fusell Henry va ser una versió millorada del primigeni fusell de repetició Volcanic. El Henry feia servir cartutxos de percussió anul·lar amb casquets de coure (més tard de llautó) que muntaven una bala de 216 grans (14 g) i tenien una càrrega propulsora de 25 grans (1,6 g) de pólvora. Es van fabricar 900 fusells entre juny i octubre de 1862, per a 1864, la producció havia arribat a les 290 unitats al mes. Quan la seva producció va cessar en 1866, s'havien fabricat aproximadament 14.000 unitats.

Esquema de la patent del fusell Henry.

Per a un soldat de la Guerra de Secessió, el posseir un fusell Henry era motiu d'orgull. Encara que mai va ser adoptat oficialment per l'Exèrcit de la Unió, diversos soldats van comprar fusells Henry amb els seus propis mitjans. Els fusells amb calaix de mecanismes de llautó podien disparar 28 bales per minut si eren correctament emprats, per la qual cosa els soldats que estalviaven la seva paga per comprar-ne un creien que podria ajudar-los a sobreviure. Aquests eren freqüentment emprats per exploradors, avançades i unitats d'assalt en lloc de formacions regulars d'infanteria. Per als sorpresos soldats Confederats armats amb fusells d'avantcàrrega que es van enfrontar a aquest letal "Setze trets", només era "aquest maleït fusell yankee que ho carreguen el diumenge i dispara tota la setmana". Les tropes confederades van emprar molt pocs fusells Henry capturats de forma limitada. Com a aquelles poques tropes Confederades que van obtenir un d'aquests fusells els era difícil reabastecerse amb la munició especial que emprava, el seu ampli ús per part de les forces confederades va ser molt poc pràctic. No obstant això, se sap que el fusell va ser com a mínim emprat en part per unes quinze unitats Confederades diferents. Entre aquestes figuraven unitats de cavalleria de Louisiana, Texas i Virgínia, igual que els guardaespatlles del president Confederat Jefferson Davis.[1]

Fabricat per la New Haven Arms Company, el fusell Henry va evolucionar en el famós fusell de palanca Winchester Model 1866. Amb la introducció del nou Model 1866, la New Haven Arms Company va ser rebatejada com la Winchester repeating Arms Company, emulant el nom de la ja clàssica Volcanic Repeating Arms Company.

Calaix de mecanismes d'un fusell Henry.

Mecanisme[modifica]

Detall del forrellat articulat i la palanca d'un fusell Henry.

El fusell Henry disparava un cartutx calibre 44 amb una càrrega propulsora de 26-28 grans (1,7-1,8 g) de pólvora negra.[2] Això li atorgava una menor velocitat de boca i energia que altres fusells de repetició de l'època, com el Spencer. En portar la palanca, l'acció eyectada el casquet disparat de la recambra i armava el martell. Un ressort situat al dipòsit empenyia el cartutx dins de la recambra, en tornar la palanca a la posició inicial, es tancava el forrellat i el fusell estava llest per disparar. Pel seu disseny, aquest fusell no era una arma molt segura. Quan no és emprat, un fusell Henry pot portar el martell armat o recolzant-se sobre la pestanya del cartutx. En el primer cas, el fusell estava llest per disparar a causa que no té assegurança. En el segon, un cop fort sobre el martell podia produir el tret d'un cartutx.

mànega de càrrega oberta i tres cartutxos Henry, al costat d'un cartutx 44 WCF.

Producció actual[modifica]

Una rèplica moderna del fusell Henry.

El 1973, Louis Imperata va comprar l'empresa fabricant d'armes de Iver Johnson i va començar a produir versions comercials de la carrabina M1. El 1993, Imperata instal·lar una fàbrica en el seu natal Brooklyn per fabricar fusells calibre 22 sota el nom novament recreat[3] de Henry repeating Arms Company, que actualment són fabricats en Brooklyn, Nova York. L'actual companyia, que no s'ha de confondre amb la que va fabricar els fusells Henry originals,[3] no produeix l'arma de l'època de la Guerra de Secessió descrita en aquest article. Produeix fusells de palanca que són més semblants als models Marlin posteriors.

L'empresa italiana A. Uberti produeix una còpia gairebé exacta del fusell Henry Model 1860, encara que no està disponible per emprar cartutxos de percussió anul·lar 44 Henry. En el seu lloc, està calibrada per a cartutxos de percussió central com el 44-40 Winchester i el 45 Long Colt. Aquestes rèpliques són distribuïdes a través de l'empresa Navy Arms Company.[4] Els fusells són populars entre els recreadors històrics de la Guerra de Secessió, igual que entre els tiradors pràctics de la N-SSA.[5]

Aparició en pel·lícules[modifica]

En diverses pel·lícules western (com Major Dundee de Sam Peckinpah...) i sèries de televisió es poden observar freqüentment diversos fusells Winchester, usualment Model 92, però de vegades també Model 73 i 94, als quals se'ls ha retirat el guardamans i són esmentats com "fusells Henry". Aquesta modificació és habitualment coneguda pels col·leccionistes d'armes com "Henry de Hollywood". Es pot veure un d'aquests fusells modificats sent emprat per Gregory Peck en la pel·lícula "La lluna que aguaita". En alguns acostaments durant la pel·lícula, s'observa clarament la portella de recàrrega Winchester, la qual no existeix en un fusell Henry.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]