Fusta artificial

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La fusta artificial és el tipus de fusta fabricada per l'home utilitzant com a matèria primera la fusta natural.

Tipus de fusta artificial[modifica | modifica el codi]

Taulers de xapes (contraplacats)[modifica | modifica el codi]

S'aconsegueixen encolant xapes de fusta natural de forma que les direccions de les vetes de les xapes contigües formin un angle de 90º. La fusta contraplacada és molt resistent en totes les direccions i presenta un acabat molt decoratiu.

A part de la realització de taulers, la fusta contraplacada també s'utilitza en l'elaboració d'elements resistents per a estructures d'edificacions, en especial per a la realització de cobertes de piscines, auditoris i naus amb molta llum (espai lliure entre suports), ja que suporten molt bé els canvis de temperatura i humitat, ofereixen un aspecte càlid i decoratiu i ajuden a aconseguir una bona acústica.

Taulers de partícules (aglomerats)[modifica | modifica el codi]

Formats a partir d'encenalls o partícules amb una grandària controlada encolades amb resines sintètiques a base de formaldehid i premsades per tal d'aconseguir la polimerització. Les propietats d'aquests taulers depenen de la grandària de les partícules, però en general són més densos i menys resistents que la fusta natural i que la contraplacada. No suporten bé la humitat, ja que els fa augmentar de gruix i perdre la resistència. Avui dia es fabriquen taulers de partícules resistents a la humitat gràcies a la utilització de resines específiques.

Taulers de fibres (tablex i DM)[modifica | modifica el codi]

El tablex està format a partir de fibres de fusta (molt més petites que les partícules dels aglomerats), que són premsades humides i sense encolar (encara que amb algun aprest que fa de repel·lent de l'aigua). Un cop seques, tenen molta duresa però poca resistència i són molt sensibles als canvis d'humitat, ja que els provoquen importants deformacions. Una aplicació característica en mobiliari són els fons d'armaris i de calaixos.

El DM està format també a partir de fibres de fusta, però premsades en sec i encolades amb resina sintètica formant làmines que després es tornen a premsar en calent. Aquest tauler és força dur, amb una textura molt fina i homogènia que en permet una bona mecanització (fins i tot el perfilat dels cantells) i un bon acabat. En funció del tipus de resina utilitzada, pot ser més o menys resistent a la humitat i la intempèrie.

Taulers de llistons (enllistonats)[modifica | modifica el codi]

Estan formats a partir de llistons de fusta tova encolats lateralment amb resines sintètiques i revestits per les dues cares amb dues o quatre xapes de fusta dura amb la veta entrecreuada, com es fa amb el contraplacat. Tenen una resistència a mig camí entre l'aglomerat i el contraplacat.

Molts dels taulers que hi ha al mercat són revestits externament amb xapes decoratives per tal de millorar el seu aspecte final. Aquestes xapes poden ser de fusta natural o sintètiques, a partir de material plàstic (polimèric) :

Xapes naturals[modifica | modifica el codi]

S'obtenen amb talls tangencials del tronc utilitzant esmolades fulles de tall d'acer especial i amb un gruix entre 0,3 i 0,6 mm. Quan han de ser utilitzades en l'elaboració de contraplacats s'obtenen amb un tall perifèric i amb un gruix entre 1,6 i 3,2 mm.

Xapes sintètiques[modifica | modifica el codi]

S'obtenen a partir de resines sintètiques, generalment de melamina-formaldehid (tipus melanina) o bé de fenol-formaldehid (tipus fòrmica). Aquestes resines termostables poden tenir acabats de fantasia o imitar la fusta natural, amb la combinació de diferents textures i colors.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]