Fótios Kóndoglu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFótios Kóndoglu
Nom original(el) Φώτης Κόντογλου Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 novembre 1895 Modifica el valor a Wikidata
Ayvalık (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 juliol 1965 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatGrècia Grècia
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
FormacióEscola de Belles Arts d'Atenes Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, traductor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorEscola de Belles Arts d'Atenes Modifica el valor a Wikidata
ArtPintura
GènerePintura d'icones Modifica el valor a Wikidata
MovimentGeneració del 30 Modifica el valor a Wikidata
AlumnesGiannis Tsarukhis i Nikos Engonopoulos Modifica el valor a Wikidata
Participà en
19th Venice Biennale (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata
Casa de Fótios Kóndoglua Atenes

Fótios Kóndoglu (en grec: Φώτιος Κόντογλου, també conegut pel pseudònim Φώτης Κόντογλους (Photis Kontoglous); Ayvalık, actual Turquia, 8 de novembre de 1895 - Atenes, 13 de juliol 1965) va ser un escriptor i pintor grec.

Biografia[modifica]

Va ser criat per la seva mare, Despoina Kóndoglu, i el seu oncle Stefanos Kóndoglu, que va ser abat del monestir d'Aghia Paraskevi. Va passar la seva infància entre el monestir, el mar i els pescadors. El 1913, es va matricular en l'Escola de Belles Arts d'Atenes. A partir de 1915, va passar molt de temps viatjant a llocs com Espanya, França, Portugal, i Angola. Després es va traslladar a viure a París.

Tanmateix, aviat va tornar a l'Àsia Menor per visitar la seva família. Allà va ser testimoni dels esdeveniments de 1922 i va regressar a Grècia com a refugiat. El 1923, es va quedar per algun temps als monestirs del Mont Atos, on va descobrir la tècnica de les icones romanes d'Orient. Dos anys més tard, es va casar amb Maria Hatzikambouri, que també era d'Ayvalık. El 1933, va ser invitat pel govern egipci per treballar per al museu copte. Tanmateix, ell va decidir quedar-se a Atenes i es va dedicar a l'ensenyament de pintura a la Universitat d'Atenes. Entre els seus alumnes es troben alguns dels més importants pintors grecs moderns per exemple Giannis Tsarukhis.

Fótios Kóndoglu durant la seva residència a París va rebre un premi per les il·lustracions que va fer per a l'obra Sult (Fam), de Knut Hamsun. Tanmateix, van ser les seves il·lustracions per al seu llibre, Pedro Kazas, les que li van donar més fama.

Kóndoglu va ser un artista particularment productiu, en ser un devot cristià ortodox va tindre una fort influència en la reintroducció de l'estil bizantí a la iconografia de la pintura religiosa. Va realitzar la restauració dels frescs de l'església Perivleptos a Mistra. A més a més, va pintar d'altres frescs en diverses esglésies de tota Grècia, entre ells la Kapnikarea a Atenes. També va pintar el fresc monumental dels Patriarques de Constantinoble a l'ajuntament d'Atenes.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fótios Kóndoglu