GLAM

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

GLAM és un acrònim en anglès de les paraules «galleries, libraries, archives, and museums»pinacoteques, biblioteques, arxius i museus»).[1][2] Més generalment, es pot definir els GLAM com a institucions públiques que custodien col·leccions de béns culturals diversos.

El terme GLAM aparegué quan aquestes institucions van començar a treballar de forma conjunta o, si més no, convergent, de manera que es va sentir la necessitat d'ajuntar esforços per a una tasca que els és comuna. Això es va fer especialment visible quan van començar a penjar les seves col·leccions online. Les obres d'art, els llibres, els documents i tota mena d'objectes esdevenen autèntics "recursos culturals" lliures i igualitaris quan apareixen online a disposició de tothom.

Com a institucions que custodien béns culturals, els GLAM tenen la vocació i la funció, no només de preservar-los, sinó sobretot de posar els seus materials a disposició del públic i especialment com a fonts primàries de qualitat per als investigadors. Des del 2010, ha aparegut el viquipedista resident com un nou recurs per donar sortida a aquesta necessitat dels GLAM.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Australian Society of Archivists Annual Conference - GLAM», 17–20 setembre 2003.
  2. «Recursos culturals compartits». Creative Commons. [Consulta: 29 octubre 2011].(anglès)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]