GNOME Terminal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariGNOME Terminal
GNOME Terminal icon 2019.svg
GNOME Terminal 3.32 screenshot.png
Desenvolupador(s) The GNOME Project
Versió inicial 7 desembre 2001
Versió estable 3.34.0 (9 setembre 2019)
Escrit en C i Vala
Sistema operatiu Linux
Biblioteca
d'interfície d'usuari
GTK
Tipus emulador de terminal
Llicència GNU GPL 3.0
Part de GNOME Core Applications Tradueix
Més informació
Lloc web Web oficial
Free Software Directory Gnome-terminal
Modifica les dades a Wikidata

GNOME Terminal és un emulador de terminal per a l'entorn d'escriptori GNOME, escrit per Havoc Pennington i altres. Els emuladors de terminal permeten als usuaris accedir a una shell UNIX dins de l'entorn gràfic del sistema operatiu.[1]

Característiques[modifica]

GNOME Terminal emula l'emulador de terminal xterm, amb qui comparteix algunes de les seves característiques.

Perfils[modifica]

GNOME Terminal té suport per a diferents perfils. Un usuari pot crear múltiples perfils per al seu compte. Els usuaris poden configurar les opcions per cada perfil i assignar-los un nom diferent per cadascun d'ells. Les opcions de configuració permeten usar diferents fonts, diferents colors, el comportament de l'scrolling, etc.

Quan el GNOME Terminal s'inicia, aquest pot ser configurat per llançar la shell per defect de l'usuari o executar una comanda personalitzada. Aquestes opcions poden configurar-se per cada perfil, permeten als usuaris executar diferents comandes depenent del perfil escollit. Per exemple, alguns usuaris poden tenir un perfil per llançar la shell per defecte, un altre perfil per connectar-se a una altra computadora mitjançant SSH, i finalment un perfil que obre una sessió GNU Screen.

Text amb color[modifica]

GNOME Terminal permet configurar el color del text. Suporta fins a 16 colors bàsics i una paleta de 256 colors per defecte. Alguns programes, com vim, pot usar tots aquests colors.

Fons[modifica]

GNOME Terminal permet el canvi de les propietats de fons per cada perfil. Algunes opcions són color sòlid i imatge específica de l'usuari.

Versions antigues també permetien fons transparent, la qual cosa permetia veure finestres sota la finestra del terminal.

Interacció amb el ratolí[modifica]

Encara que GNOME Terminal és bàsicament una interfície de línia d'ordres i usa el teclat com a entrada de dades principal, també té un suport limitat per a interacció amb el ratolí. GNOME Terminal pot capturar els desplaçaments de tipus scroll del ratolí i els clics esquerra i dreta.

Detecció d'un URL[modifica]

GNOME Terminal analitza la sortida de dades i automàticament detecta fragments de text que s'assemblen a URLs o adreces email. Quan l'usuari passa per sobre de l'URL amb el punter, el text automàticament és subratllat, indicant que pot ser clicat. Un cop clicat, l'aplicació corresponent permet l'accés al recurs.

Pestanyes[modifica]

GNOME Terminal permet l'execució de diferents sessions de terminal dins una mateixa finestra de GNOME Terminal en forma de pestanyes, a cadascuna de les quals se'ls pot assignar un nom.

Desenvolupament[modifica]

GNOME Terminal està basat en el giny VTE. VTE, part del projecte GNOME, té ginys que implementen un emulador de terminal completament funcional. GNOME Terminal i VTE estan escrits en C.

Referències[modifica]

  1. Sun GNOME Documentation Team. «GNOME Terminal Manual».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: GNOME Terminal Modifica l'enllaç a Wikidata