Gadates

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gadatas)
Infotaula de personaGadates
Sàtrapa
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernador Modifica el valor a Wikidata

Gadates o Gàdatas[nota 1] (en llatí Gadatas, en grec antic Γαδάτας) va ser un sàtrapa assiri revoltat a favor de Cir el Gran segons diu Xenofont a la Ciropèdia en revenja contra el rei d'Assíria (equivalent a Babilònia) que l'havia fet eunuc perquè una de les concubines reials s'hi havia fixat.

El rei d'Assíria va envair la seva província, però Cir el Gran va anar en el seu ajut i el va salvar al darrer moment. Després d'això Gadates, per por dels assiris, va deixar la satrapia a Cir i va entrar al seu exèrcit. Quan Babilònia va ser capturada, Gadates i Gòbries van matar el rei.[1]

Notes[modifica]

  1. Els criteris de transcripció dels noms propis masculins en -ας varien segons la font consultada. La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans «recomana d'escriure -es en les terminacions dels noms de persona hebreus, grecs i llatins que tenen -as en llurs formes gregues i llatines», mentre que lingüistes com Alberich i Coromines prefereixen la terminació -as basant-se en els textos de la Fundació Bernat Metge.

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Gadatas». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 1r juny 2021].