Gai Antoni Hibrida

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGai Antoni Hibrida
Nom original Gaius Antonius Hybrida
 Senador romà 


 Edil romà 


 Pretor 


 Censor romà 


 Cònsol romà 

Dades biogràfiques
Naixement dècada del 100 aC (Julià)
Mort 42 aC (48/58 anys)
Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Dades familiars
Fills
Pare Marc Antoni, l'orador
Modifica dades a Wikidata

Gai Antoni (llatí: Caius Antonius M. F. C. N.) anomenat Hibrida (Hybrida) perquè fou amic de Catilina i saquejador de Macedònia, fou el segon fill d'Antoni l'orador. Florí vers els dos primers terços del segle I aC.

Va acompanyar a Sul·la a la guerra contra Mitridates VI Eupator del Pont i a la tornada de Sul·la a Roma (83 aC) es va quedar a Grècia amb part de l'exèrcit i va saquejar el país. Juli Cèsar el va acusar d'opressió (76 aC). El 70 aC fou expulsat del Senat pels censors, però aviat fou readmès.

Va exercir la magistratura d'edil amb un reconegut esplendor. Després fou pretor (65 aC) i cònsol (63 aC) juntament amb Ciceró. Va participar molt probablement a la conspiració de Catilina. Ciceró el va guanyar al seu bàndol quan li va prometre el proconsolat de Macedònia on podia obtenir més botí que a la Gàl·lia, i a canvi va haver d'aixecar un exèrcit contra Catilina, però al dia del combat, al no voler enfrontar-se al seu amic Catilina, va deixar el comandament al seu llegat Marc Petrei.

Després de la guerra, el 62  aC va anar a Macedònia, que va saquejar. El Senat el va cridar el 61 aC i Ciceró el va defensar el que va fer pensar que els dos homes estaven d'acord i fins i tot que s'havien de repartir el botí.

El 60 aC Gai Antoni fou substituir a Macedònia per Octavi, el pare del futur emperador August, i en tornar a Roma fou acusat altra vegada, i a més a més fou acusat també de participar en la conspiració de Catilina. Ciceró el va tornar a defensar ( aC 59 aC) però fou condemnat i es va retirar a Cefalònia que va considerar una possessió personal i fins i tot va començar a construir una ciutat.

Fou cridat a Roma probablement per Cèsar, abans del 44 aC, car ja era a Roma aquest any. Fou censor el 42 aC.

Referències[modifica]