Gai Peteli Libó Visol II

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGai Peteli Libó Visol II
 Senador romà 


 Dictador romà 


 Cònsol romà 

Biografia
Naixement Roma
Activitat
Ocupació Polític i militar
Període República Romana
Família
Pare Gai Peteli Libó Visol I
Modifica dades a Wikidata

Gai Peteli Libó Visol (llatí: Caius Poetelius C. F. Q. N. Libo Visolus) fou un magistrat romà. Destacà en l'antiga legislació republicana per dues importants lleis que va proposar. Fou tribú de la plebs el 358 aC quan va proposar la primera d'aquestes lleis per lluitar contra el suborn, la lex Poetelia de ambitu.

El 346 aC fou cònsol juntament amb Marc Valeri Corv i en el seu any es van celebrar per segona vegada els anomenats ludi Saeculares. Segons Figi fou cònsol per segona vegada el 333 aC, però no hi ha prou dades per afirmar-ho. Si que se sap sense dubte que fou cònsol altre cop el 326 aC junt amb Luci Papiri Cursor Mugil·là, i dictador tretze anys després, el 313 aC, quan va obtenir algunes victòries sobre els samnites encara que alguns autors atribueixen aquestes victòries al cònsol Gai Juni Bubulc Brut.

Va proposar la llei Petèlia que va abolir l'empresonament per deutes en el cas dels nexi, llei a la que Livi assigna l'any 326 aC, però que alguns historiadors consideren més probable la data del 313 aC basant-se en uns comentaris de Marc Terenci Varró.