Galeria d'art

De Viquipèdia
Casol Gallery de Nova York

Una galeria d'art o museu d'art és un espai per a l'exposició i promoció de l'art, especialment de les arts visuals, i principalment pintura, escultura o fotografia, de manera semblant a un museu (pinacoteca, gliptoteca, etc.)

El concepte també és usat per designar l'establiment que a més de mostrar i promocionar obres d'art, es dedica a la seva venda, i llavors en general un espai més reduït (equivalent a qualsevol altre local comercial) i limitant el període de mostra a un temps determinat, passat el qual es desmunta l'"exposició" i se'n munta una de nova. L'ofici i tècnica de la seva gestió es denomina galerisme.

També és molt habitual que els museus realitzen exposicions temporals, especialment amb fons aliens.

L'ús del nom galeria prové de l'idioma italià, especialment per la Galleria degli Uffizi construïda Florència per Giorgio Vasari el 1560 per allotjar la col·lecció d'art dels Mèdici. De manera semblant es va anomenar la Galeria Borghese per la col·lecció del cardenal Borghese (Flaminio Ponzio, 1605-1621).

A Londres van rebre aquest nom la National Gallery (1824) i la Tate Gallery (1897). A Nova York la National Gallery of Art es va obrir el 1937.

Les galeries d'art contemporani fan dues classes de mostres: individuals i col·lectives. En les individuals els treballs d'un sol artista són exposades al públic. En les col·lectives, diversos artistes presenten al mateix temps un o diversos dels seus treballs segons la mida de la galeria. Les mostres acostumen a durar quinze o trenta dies, segons la importància de l'artista o els treballs a exhibir.

Si es tracta d'una galeria d'art comercial, aquesta d'acord amb l'artista conservarà en el seu magatzem un nombre de treballs per a ser oferts al públic.

A Catalunya hi ha diverses associacions de Galeristes. Una de les més destacades és el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galeria d'art