Galleguisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Castelao és considerat el pare del nacionalisme gallec i una de les figures més destacades del galleguisme.
Estreleira, bandera nacionalista gallega.

El galleguisme (en gallec galeguismo) és una ideologia política de tipus nacionalista que té com a objectiu la defensa de Galícia mitjançant la creació d'institucions pròpies.

Història[modifica]

El galleguisme aparegué a mitjans del segle xix, quan es formulà com a provincialisme i posteriorment com a regionalisme gallec. El terme s'utilitza especialment a partir de la constitució de les Irmandades da Fala (lit. en català Germanies de Parla) el 1916 i l'aparició del moviment nacionalista, que defensa el caràcter nacional de Galícia. Les Irmandades eren una organització en la qual participava la petita burgesia i els intel·lectuals i les liderà Antón Villar Ponte. A la dècada següent es consolidaren dues corrents: la nacionalista, al voltant del Partit Galleguista de Castelao, i la republicana autonomista de l'ORGA, liderada per Casares Quiroga i Antón Villar Ponte. Aquesta última s'integrà durant la Segona República a l'Izquierda Republicana d'Azaña.

El 1931 es redactaren diversos avantprojectes i bases per a un Estatut d'Autonomia, el text definitiu del qual s'aprovà el desembre de 1932 a l'Assemblea de Municipis de Sant Jaume de Galícia. L'Estatut fou aprovat en referèndum el 28 de juny de 1936 i per les Corts Espanyoles el 1937, però la Guerra Civil espanyola impedí que s'apliqués. Molts galleguistes hagueren d'exiliar-se.

El galleguisme durant el franquisme es mantingué a l'exili i en intel·lectuals que es quedaren a Galícia. La fundació de l'Editorial Galaxia el 1950 fou un dels fets més rellevants d'aquesta resistència. Les noves organitzacions que anaren apareixent integraren el pensament marxista i preferiren la denominació de "nacionalistes".

Amb la caiguda del franquisme, el galleguisme es reactivà i actualment les forces polítiques majoritàries s'identifiquen com a "galleguistes".

Bibliografia[modifica]

  • Beramendi González, Justo (2007). De provincia a nación: historia do galeguismo político. Xerais. ISBN 9788497826402. (gallec)
  • Rodríguez Polo, Xosé Ramón (2009). O triunfo do galeguismo - Opinión pública, partidos políticos e comportamento electoral na transición autonómica. Madrid, Editorial Dykinson. ISBN 978-84-9849-439-6. (gallec)
  • Rodríguez Polo, Xosé Ramón (2009). Ramón Piñeiro e a estratexia do galeguismo. Xerais. ISBN 978-84-9782-964- 9. (gallec)