Gambet

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un gambet (també anomenat gambit) és una obertura d'escacs, emprada principalment pel blanc, en la qual se sacrifica material, normalment un peó, per aconseguir un avantatge.
Quan un gambet és jugat com a resposta a un altre se l'anomena contragambet.

La paraula "gambet" va ser usada per primera vegada en la terminologia escaquistica el 1561 pel sacerdot Ruy López de Segura. Aquesta paraula prové de l'expressió italiana dare il gambetto, que significa fer la traveta. Ruy López va ser un gran estudiós d'aquesta maniobra, a més de fer popular el terme arreu del món.

Estratègia[modifica]

Normalment es parla de "oferir" un gambet, i aquest oferiment pot ser "acceptat", quan l'altre jugador pren la peça, o refusat, quan l'altre jugador l'ignora i continua amb el seu desenvolupament.

En la majoria de gambets la millor continuació és l'acceptació d'aquest, encara que normalment condueixi a un joc perillós, on el que ha ofert el gambet intenta crear complicacions al rival i l'altra prova de conservar el material d'avantatge o retornar-lo a canvi d'una posició favorable. Una regla citada en molts llibres d'escacs diu que un peó entregat és compensat per tres temps de desenvolupament. La utilitat d'aquesta regla és dubtosa, ja que normalment l'advantatge agafat gràcies al gambet no és només en desenvolupament.

Sovint el gambet també pot refusar-se sense desavantatges, però s'arriba a un tipus de partida més posicional i tranquil·la.