Gambutzí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeGambutzí
Tipusentitat mitològica Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia catalana Modifica el valor a Wikidata
Dades
PseudònimGambosí Modifica el valor a Wikidata
Altres
Equivalenttamarro i cucala Modifica el valor a Wikidata

El gambutzí o gambosí[1][2] és, segons la mitologia catalana i valenciana, una mena d'homenet, un ésser o animal imaginari que s'utilitza en diverses regions de la península Ibèrica per gastar diverses bromes, tant a nens com a caçadors o pescadors novells. La més habitual consisteix a convèncer el novell que el gambutzí és un animal esquiu que només pot caçar-se de nit d'estada. A les terres de l'Ebre, un gambutzí és un ésser imaginari sense definició que s'utilitza per enganyar als nens i deixar-los perplexos.

Aquesta llegenda depèn molt de la distribució geogràfica i n'existeixen diverses variacions, els agrada apropar-se al nuclis poblats per observar a la gent del poble i imitar els seus gestos i accions. També acostumen a apropar-se a zones d'acampada o zones amb fons i taules per dinar. Quan troben algú, se'n burlen. Uns diuen que tenen cua, altres que udolen i ballen a la lluna plena; i altres els consideren donyets malcreguts i capritxosos.[3][4] El terme fou recollit per Joan Amades al Costumari Català de 1950.

Referències[modifica]

  1. Casanova Coll, Joan; Creus Saumell, Joan. «4.1. Gambosins». A: Més ràpids que el llamp, més vius que el foc. Petits éssers fantàstics en l'àmbit lingüístic català. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000, p. 255-260. ISBN 8484151824. 
  2. Costumari Català
  3. Gómez i Soler, Sergi. Calendari de festes, Tradicions i Gastronomia de la Vall d'Albaida. Ontinyent. IEVA. 2010
  4. Sanchis Carbonell., Josep. L'home dels nassos no fa por. Però de res tinc gana l'home del sac! On paren les Dones d'aigua? (i altres mites i llocs d'ací). Alba. Revista d'estudis comarcals de la Vall d'Albaida.núm. 26. Pàg. 62/63

Vegeu també[modifica]