Gandula

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Gandules al costat d'una piscina
Gandules al CCCB-

Una gandula és un moble de piscina, terrassa, jardí, platja o coberta de vaixell, format per una estructura lleugera i plegable de llates de fusta o bé de tubs d'alumini, i, en la seva versió més moderna i ara més habitual, per làmines de plàstic blanc o de color, pensat perquè una persona s'hi pugui ajeure o bé asseure per tal de relaxar-se.

Amb una estructura, aparença i utilitat similars a les d'un llit, la part superior de la superfície es pot reclinar fins a permetre que l'usuari s'incorpori i llegeixi o bé mantenir-se completament horitzontal per permetre el descans o el bronzejat amb més comoditat que si es fes sobre la sorra o l'herba. Pot tenir braços laterals o bé consistir simplement en una superfície horitzontal amb potes. Les gandules sovint es combinen amb un matalàs prim i lleuger que pot quedar lligat a la seva estructura per fer més còmode el descans. En la versió de material plàstic, la configuració de les seves potes fa que sigui un moble apilable, cosa que redueix l'espai ocupat quan es realitzen tasques de manteniment o neteja de les instal·lacions.

En algunes platges i hotels es posen gandules a disposició dels usuaris, de vegades en règim de lloguer que permet utilitzar-les durant tota la jornada. A la coberta dels vaixells de passatgers que cobreixen línies de poca durada, la gandula és l'únic moble que tenen a la seva disposició els passatgers sense dret a cabina.

Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, hi ha una activitat d'estiu que porta aquest nom.

Varietats[modifica]

  • Gandula amb rodes del darrere per facilitar el desplaçament.
  • Gandula amb safata auxiliar per posar gots o plats.
  • Gandula plegable.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gandula Modifica l'enllaç a Wikidata