Gao Kegong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGao Kegong

Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstum文簡 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1248 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Datong (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1310 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (61/62 anys)
Activitat
Lloc de treball Xina Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, poeta Modifica el valor a Wikidata
Família
PareGao Heng (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Muntanyes verdes i núvols blancs

Gao Kegong (xinès simplificat:高克恭; xinès tradicional: ⁣高克恭; pinyin: Gāo Kègōng) fou un funcionari i pintor que va viure sota la dinastia Song i la dinastia Yuan. Pertanyia a l'ètnia uigur i la seva família era oriünda del Turquestan xinès. Nascut el 1248 i mort el 1310.

Gao va destacar com a pintor de paisatges (amb tinta una mica acolorida), influït per Dong Yuan i Mi Fu dels quals va adoptar el gust per observar i captar el moviment i la presència de la boira en les seves obres. Era molt amic del seu col·lega Zhao Mengfu. També pintava bambús. Se'l considera el creador del xieyi (“escriure una idea”) que volia una expressió de manera lliure i, a la vegada, d'acord amb la tradició. No s'han conservat la major part dels seus paisatges.

Bibliografia[modifica]

  • La pintura de paisaje: del Taoísmo chino al Romanticismo europeo. Paralelismos plásticos y estéticos. Tesi de María Teresa González Linaje. Facultat de Belles Arts (Departament de Pintura) de la Universitat Complutense de Madrid. Madrid 2005.ISBN 8466924450, pàg,772.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gao Kegong