Gardman

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Gardman fou un districte de la província d'Uti (Outi) a la frontera amb Aghuània.

Limitava al nord amb l'Aghuània (districte de Kambejan); a l'est amb el Kust-Parnes, el Kolt i el Shakashen; a l'oest amb el Tush-Kataq (comarca dins del Shaksen); i al sud el Sotq (a la Siunia). La capital era Gardman al sud-est.

El país tenia els seus prínceps armenis vers el segle v (els Gardmanatsi) quant es van establir allí una família sassànida que fou coneguda pels Mihrakan, representada per un membre de la família de l'antic rei Bahram Txoben, de nom Mihr, que vers el 600 va assolir el poder a Aghuània, Phaitakaran, Uti i Artsakh. Aquesta dinastia de Mihrakan o Eranshahiq es va convertir al cristianisme, mentre la dinastia local va romandre com a feudatària.

Vers el 855 Bogha al-Khabir va atacar el principat de Siunia Oriental governat per Vasak i son germà Ashhot. El príncep Vasak es va refugiar finalment al Gardman on un príncep local, l'ishkhan Ketridj, el va empresonar i el va entregar a Bogha. Ketridj de Gardman fou enviat a Samarra el 855. Poc després el Gardman va ser ocupat pel bagràtida Gablutz, un cosí germà del rei Ashot I el gran (contrari a aquesta ocupació). Vers el 875 el príncep Gablutz, fou enderrocat per Guram, germà del Curopalata de Klardjètia i feudatari d'aquest per Djavakètia, Trialet, Tashir, Ashotz i Artahan. Guram també es va enemistar amb el seu germà el curopalat Bagrat I Bagratuni, i llavors Ashot el gran es va aliar amb Bagrat contra Guram, el van enderrocar (i tancar en un castell) i es van repartir els seus dominis (gairebé tot va passar a Bagrat però Ashot va adquirir l'Ashotz i Gardman on fou instal·lada o restablerta la dinastia local).

Ashot II Erkath vers el 922 va fixar la seva residència a Erazgavorq (Shiravakan) i es va rodejar dels més propers: el seu germà Abas (creat ishkhan dels ishkhans), el seu sogre Sahak Sevada de Gardman, i Giorgi d'Abkhàzia, però els tres estaven conspirant contra el rei i van planejar assassinar-lo però uns minuts abans de portar-ho a terme el complot fou descobert i Ashot va poder fugir a Uti, i es va emportar com a ostatge al seu nebot (fill d'Abas).

Al tomb del 923 es van formar dos coalicions a Armènia: la del rei Ashot II Erkath amb el rei de Kartli, Adarnases II; i la d'Abas (germà del rei armeni), Giorgi d'Abkhàzia, i l'sparapet Ashot de Bagaran. Un primer xoc entre els dos bàndols fou favorable al rei armeni i els abkhazs es van retirar i van haver de demanar la pau. Sahak Sevada príncep del Gardman i de Tzorophor o Dzorpor (nord-est i nord del llac Sevan) pel seu costat va envair la província d'Uti. Quan el rei va acudir Sahak Sevada es va retirar al Gugarq. Ashot el va empaitar, va prendre la fortalesa de Kaian i el va atrapar al Tashir, al nord de Lori. Sahak fou fet presoner i cegat i Gardman i Tzorophor van passar al domini reial.

Més tard, vers el 972, el territori va quedar dins a les possessions dels que aviat foren els reis korikain de Lori.