Garlieb Helwig Merkel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGarlieb Helwig Merkel

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 octubre 1769 Modifica el valor a Wikidata
Lēdurga (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort9 maig 1850 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Riga Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióInstitut Estatal de Riga núm. 1
Universitat de Jena
Universitat de Leipzig
Alma Mater Viadrina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLiteratura, crítica literària, periodisme d'opinió i filosofia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Berlín
Riga
Frankfurt de l'Oder Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióperiodista, filòsof, crític literari, periodista d'opinió, escriptor, activista polític Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAlbrecht Ernst Emil Merkel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareDaniel Merkel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Garlieb Helwig Merkel (en letó Garlībs Helvigs Merķelis), nascut el 21 d'octubre de 1769 a Lēdurga, (Letònia) i mort el 27 d'abril del 1850 a Depkinshof (prop de Riga), fou un escriptor i periodista germano-bàltic.

Biografia[modifica]

El seu pare, a causa de la seva actitud il·lustrada, va perdre la seva posició de pastor rural i va morir jove. A conseqüència d'això, Merkel va ser autodidacta. Va treballar inicialment de professor particular en les propietats de la noblesa bàltica. Confrontat aviat amb la misèria de la població rural, va escriure el llibre Die Letten, vorzüglich in Liefland, am Ende des philosophischen Jahrhunderts (Els letons, principalment de Livònia, a la fi del segle filosòfic), publicat en 1796 a Leipzig. Aquest llibre és considerat una de les bases de la historiografia estoniana i letona.

A partir de 1796 va estudiar a Leipzig i a Jena i cap 1797 es va desplaçar a Weimar. Més tard es traslladaria a Frankfurt de l'Oder, on va fer el seu doctorat. De 1799-1806 va viure a Berlín, on, juntament amb August von Kotzebue, va editar Der Freimüthige, fins que poc després a causa d'una discussió amb von Kotzebue, es va convertir en l'autor principal. Va haver d'abandonar Berlín a causa de l'ocupació napoleònica. Se'n va anar a Riga, des d'on va continuar l'edició dels seus escrits antinapoleònics.

En contra de la Restauració, que després de les Guerres napoleòniques va ofegar tots els indicis democràtics, va escriure Über Deutschland, Wie ich és nach einer zehnjährigen Entfernung wiederfand (Sobre Alemanya, com trobar-la de nou després d'una absència de deu anys), que només va poder editar com a llibre el 1818 a Riga, ja que va ser prohibit a Alemanya. El 1838 va abandonar tota activitat periodística a causa dels seus problemes amb la censura.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Garlieb Helwig Merkel
  • Garlieb Helwig Merkel, "Skizzen aus meinem Erinnerungsbuch" / "Darstellungen und Charakteristiken", primera edició del 1812 a Riga; reedició editada i comentada per Uwe Hentschel, Bernstein-Verlag, Bonn 2008, ISBN 978-3-939431-06-0