Gary Becker

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gary S. Becker)
Infotaula de personaGary Becker

Gary Becker l'any 2000 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 desembre 1930 Modifica el valor a Wikidata
Pottsville (Pennsilvània) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 maig 2014 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortComplicacions quirúrgiques Modifica el valor a Wikidata
Conseller principal
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióUniversitat de Princeton
Director de tesiHarold Gregg Lewis Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perLiberalisme econòmic
Activitat
Camp de treballEconomia Modifica el valor a Wikidata
OcupacióEconomia
OrganitzacióUniversitat de Colúmbia i
Universitat de Chicago
Membre de
Influències
Obra
Estudiant doctoralDarius Lakdawalla, Shoshana Grossbard, Barry Chiswick (en) Tradueix, Fwu-Ranq Chang (en) Tradueix, Isaac Ehrlich, Edi Karni (en) Tradueix, Anthony Clinton Fisher (en) Tradueix, Robert Fumio Tamura (en) Tradueix, Danilo Guaitoli (en) Tradueix, Hanzhe Zhang (en) Tradueix, Alexander A. Popov (en) Tradueix, Robert T. Michael (en) Tradueix, Emil Petrov Iantchev (en) Tradueix, Scott D. Drewianka (en) Tradueix, Julio Jorge Elías (en) Tradueix, Max Gillman (en) Tradueix, Rodrigo R. Soares (en) Tradueix, Francisco Javier Parro Greco (en) Tradueix, Maxim Mironov (en) Tradueix, Lee Michael Lockwood (en) Tradueix, Siu Fai Leung (en) Tradueix, Matthew Kahn (en) Tradueix, James N. Brown (en) Tradueix, Walter John Wessels (en) Tradueix, H. Elizabeth Helen Peters (en) Tradueix, Amee Kamdar (en) Tradueix, Erica Benton (en) Tradueix, Sebastien Gay (en) Tradueix, Jinyoung Kim (en) Tradueix, Frederick Hao-Chieh Chen (en) Tradueix, Clara Handelman Friedman (en) Tradueix, Gorman Curtis Smith (en) Tradueix i Donald S. Kenkel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJudy Becker Modifica el valor a Wikidata
Premis

Goodreads author: 101681 Find a Grave: 129202549 Modifica el valor a Wikidata
Escola d'Economia de Chicago
 ·  ·
 · Categoria:Finances  ·

Gary Stanley Becker (Pottsville, 2 de desembre de 1930Chicago, 3 de maig de 2014) fou un economista i professor universitari estatunidenc, destacat representant del liberalisme econòmic, guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel l'any 1992.

Biografia[modifica]

Va néixer el 1930 a la ciutat de Pottsville, població situada a l'estat nord-americà de Pennsilvània. Va estudiar economia a la Universitat de Princeton, on es graduà l'any 1951 i el 1955 realitzà el seu doctorat a la Universitat de Chicago, sota la direcció de Milton Friedman i Theodore Schultz. Posteriorment va treballar a l'Oficina Nacional d'Investigació Econòmica i va ser professor a les universitats de Columbia i Chicago, on va conèixer George Stigler.

Recerca econòmica[modifica]

Partint del seu "enfocament econòmic" i interessat en la microeconomia, Becker va afirmar que els individus actuen de manera racional. Va investigar aquest supòsit en quatre àrees d'anàlisis: capital humà, criminalitat, discriminacions per sexe o raça i comportament de les famílies. Per a Becker, la família és una fàbrica de béns domèstics (menjar, allotjament) produïts amb temps i béns de mercat. El preu d'aquests té dos components: els preus de mercat i el cost d'oportunitat del temps.

Una de les seves últimes propostes va ser vendre el dret a immigrar subhastant certa quantitat de vises o permisos de treball, és a dir, que les persones migrants paguin per tenir accés al mercat de treball. L'any 1992 fou guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques per ampliar el domini de l'anàlisi microeconòmic a una àmplia gamma del comportament i de la interacció humana. El desembre de 2012 va afirmar que una Catalunya independent seria viable. [1] Morí el 3 de maig de 2014 a Chicago, als vuitanta-tres anys.[2]

Referències[modifica]

  1. Article a Vilaweb, el 9 de desembre de 2012
  2. Freixa, Elena «Mor el Nobel Gary Becker teòric del comportament humà». Diari Ara, 05-05-2014 [Consulta: 6 maig 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gary Becker