Gaspar de Lemos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGaspar de Lemos
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióexplorador Modifica el valor a Wikidata
Nau de Gaspar de Lemos.
Escut d'armes d'en Gaspar de Lemos.

Gaspar de Lemos fou un navegant portuguès del segle xvi.

Biografia[modifica]

Va comandar un dels bucs de la flota de l'explorador Pedro Álvares Cabral, descobridor del Brasil, que va arribar a aquestes terres, per primera vegada, el 22 d'abril de l'any 1500.

No tenim massa informació sobre els orígens d'en Gaspar de Lemos. Es creu que aquest fidalgo podria pertànyer a la família amb règim de majorat i originària Galícia, de la Terra de Lemos, que en aquells temps pertanyia al Regne de Lleó. Aquesta nissaga, hauria rebut territoris i s'hauria establert a Portugal durant el regnat d'Alfons IV de Portugal (1325-1357). Es va constituir el majorat durant el regnat de Joan I de Portugal. Encara que les fonts no citin els orígens de Gaspar de Lemos, alguns llibres portuguesos utilitzen les seves armes per a il·lustrar informacions sobre la Casa de Lemos.[1][2][3]

Com a comandant del buc que transportava comestibles, Gaspar de Lemos va ser escollit per en Pedro Álvares Cabral per a retornar a Portugal, després d'una curta estada en terres de Vera Cruz, amb l'objectiu de dur informació al rei Joan I de Portugal sobre el descobriment del Brasil, que inicialment es pensaven que era una illa. Així, Gaspar de Lemos va retornar a Portugal amb una carta de Pero Vaz de Caminha que comunicava al rei la descoberta. Gaspar de Lemos encara retornarà al a Brasil l'any 1501, en un altre viatge exploratori de les terres continentals descobertes dirigit per en Vicente Yáñez Pinzón, i en companyia, entre altres, d'Amerigo Vespuccio.[1][2][3]

Va partir de Lisboa un 10 de maig del 1501 i va tornar un 7 de setembre del 1502.[1][2][3] Són acreditats en aquesta expedició els següents fets:

Altres investigadors portuguesos atribueixen a Gonçalo Coelho aquest viatge dels anys 1501-1502 que asseguren que va partir de Lisboa l'any 1503, també amb Américo Vespúcio. A més, altres investigadors relacionen aquest viatge amb el de Gaspar da Gama, un nou cristià que va viatjar a les Índies amb en Vasco da Gama.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 SANTANA, Celia; Gaspar de Lemos, the Discoverers in Brazil. Explorers of the Atlantic Builders and the State of India, ed. João Paulo Oliveira e Costa, Lisbon Historical Society Independence of Portugal, pp. . 209-214
  2. 2,0 2,1 2,2 "Klick Educação - Banco De Respostas - Educacao Infantil - Quem Foi Gaspar De Lemos?" Klick Educação - Banco De Respostas - Educacao Infantil - Quem Foi Gaspar De Lemos? Accessed October 21, 2014.
  3. 3,0 3,1 3,2 "VEJA NA HISTÓRIA | Julho De 1501: Descobrimento | A Nova Terra: Santa Cruz." VEJA NA HISTÓRIA | Julho De 1501: Descobrimento | A Nova Terra: Santa Cruz. Accessed October 21, 2014. http://veja.abril.com.br/historia/descobrimento/nova-terra-santa-cruz.shtml Arxivat 2014-07-10 a Wayback Machine.