Gaspard Dughet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGaspard Dughet
Biografia
Naixement7 juny 1613 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mort27 maig 1675 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatItàlia
Activitat
Lloc de treball Roma
Florència
Perusa
Nàpols Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, escultor, dibuixant Modifica el valor a Wikidata
ArtPintura
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata
MovimentBarroc
ProfessorsNicolas Poussin Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
GermansJean Dughet i Anne-Marie Dughet Modifica el valor a Wikidata
ParentsNicolas Poussin (cunyats) Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 3608555 Modifica el valor a Wikidata

Gaspard Dughet (Roma, 1615 - 27 de maig de 1675) va ser un pintor barroc italià d'origen francès, especialitzat en paisatges de la campanya romana. Cunyat de Nicolas Poussin (es feia anomenar Gaspard Pousin o Pussino). La seva obra, ja copiada a la seva època, va inspirar a finals del segle xviii un model de parcs i jardins divulgats pels pintors anglesos del Picturesque mouvement.

Biografia i obra[modifica]

Fill d'un cuiner francès[1] i de mare italiana,[2] va formar-se i va treballar fins al 1635, juntament amb el seu cunyat Nicolas Poussin, casat amb Anne-Marie Dughet, germana de Gaspard. Tot i que no ha estat possible establir una cronologia precisa per a les seves obres, si que s'ha pogut observar que inicialment es va veure influenciat pel tipus de paisatge classicista venecià cultivat pel seu cunyat, del que s'acabà distanciant per a adoptar fórmules rebudes per Claude Lorrain i els pintors nòrdics, trencant amb la rigidesa geomètrica de Poussin per a introduir els paisatges rocosos il·luminats per llums dramàtiques.

Apassionat de la caça i la vida rural, va llogar cases a Tívoli i Frascati per a apropar-se a la campanya romana,[3] que va ser el motiu central dels seus quadres poblats per petits personatges pintats freqüentment per altres artistes com ara Michelangelo Cerquozzi.

També va pintar al fresc en palaus romans com ara el Quirinal, o el palau de la família Borghese. L'encàrrec més important que va rebre va ser l'any 1647 per a pintar a l'església de San Martino ai Monti una sèrie de paisatges com a marc per a les històries d'alguns sants.

Referències[modifica]

  1. Rosenberg, Pierre. «DUGHET Gaspar also known as Gaspar Poussin». A: France in the Golden Age: Seventeenth Century Paintings in American Collections. Nova York: Metropolitan Museum of Art, 1982, p. 243. ISBN 9780870992957. 
  2. «Treasure of the Month – February 2012». Wallace Collectionn. Arxivat de l'original el 25 d’octubre 2015. [Consulta: 6 juliol 2015].
  3. Simonetta Prosperi Valentini Rodinò, Courtois, Guillaume, in: Treccani, accessed 14 March 2015 Plantilla:Link language