Gastroenteritis vírica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaGastroenteritis vírica
Tipusgastroenteritis i infecció vírica Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-9008.6 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
eMedicine176515 Modifica el valor a Wikidata

La gastroenteritis vírica, també anomenada grip estomacal, consisteix en la inflamació de l'estómac conjuntament amb el principi de l'intestí prim a causa de diversos virus.

Pot presentar vòmits, diarrea o fins i tot, si hi ha una infecció en el cos de la persona, pot arribar a provocar febre.

La gastroenteritis vírica és la causa més important de diarrea tant en adults com en nens. En els països no desenvolupats d'Àfrica i Àsia provoca entre 3 i 5 milions de morts anuals, i en els industrialitzats entre 500.000 i 1 milió.

Causes[modifica]

Hi ha molts tipus de virus que la poden causar, però aquests són els més comuns:

  • Un dels més importants és el norovirus, que és molt freqüent en els nens que estan en edat escolar (de P3 a finals de la primària). També es pot contagiar en hospitals, on habitualment hi ha molts virus, i vaixells com creuers, on hi ha molta gent (uns 4000 passatgers) mantenint un gran contacte físic.
  • Un altre virus que provoca la gastroenteritis és el rotavirus, que és una de les principals causes de gastroenteritis greu en nens, encara que també pot afectar els adults.

Les persones que tenen major risc de patir una gastroenteritis són els nens petits i els ancians, ja que són persones que tenen el sistema immunitari molt dèbil. Poden prendre complements vitamínics o aliments rics en vitamina C per produir més defenses.

Símptomes[modifica]

Els símptomes acostumen a aparèixer entre les 3 i les 48 hores després del contacte amb el virus. De vegades, es pot estar infectat i que el virus no es manifesti, és a dir, no provoqui cap símptoma, si es té un sistema immunitari molt fort.

Els símptomes més freqüents són els següents:

Altres símptomes possibles:

  • Febre
  • Calfreds, suor freda i humida
  • Rigidesa articular
  • Pèrdua de gana, que pot provocar una gran pèrdua de pes

Prevenció[modifica]

És molt difícil evitar el contagi, ja que els virus solen transmetre's de la mateixa manera que un constipat: per les petites partícules despreses involuntàriament en tossir, riure o esternudar. D'aquesta manera, la propagació i contagi és molt ràpid i fàcil.

De totes maneres, hi ha algunes recomanacions a seguir per prevenir un virus estomacal:

  • Una de les principals recomanacions és rentar-se les mans. És convenient rentar-se 5 cops al dia abans de cada àpat o després d'estar en llocs públics si s'han tocat objectes on hi ha contacte físic.
  • Per altra part, actualment hi ha una vacuna oral, indicada per immunitzar els nens a partir de les sis setmanes d'edat, que prevé la gastroenteritis provocada per una infecció del rotavirus.
  • També és important netejar tot tipus d'aliments abans de començar a cuinar. No és recomanable cuinar amb animals a prop, ni sobre superfícies no netejades ni desinfectades.
  • Finalment, per les persones que acostumen a tenir les defenses baixes, els metges recomanen alguns complements vitamínics com ara la gelea reial o aliments rics en vitamines. D'aquesta manera, amb uns glòbuls blancs forts s'aconsegueix que el virus no ataqui, encara que sigui present.

Complicacions[modifica]

El rotavirus provoca una gastroenteritis greu en nadons i nens petits. Aquest virus pot provocar una gran deshidratació i la mort en algun cas excepcional en nens i ancians.

És recomanable consultar un metge quan la diarrea dura més de 48-72 hores, si es presenta una greu deshidratació o si els símptomes en general duren més de 72 hores. Igualment, si es presenten alguns dels següents símptomes durant 3 dies:

  • Diarrea amb sang
  • Confusió al parlar
  • Vertigen
  • Boca resseca
  • Sensació de desmai
  • Nàusees
  • Pèrdua d'orina durant més de 8 hores
  • Ulls inflats
  • Cansament

Tractament[modifica]

Per evitar la deshidratació és important prendre líquids basats en aliments com l'arròs, les sopes de pastanaga, de llenties o de patata. També sucs de fruites fresques, l'aigua de coco i infusions suaus. En definitiva, tot el que faci aturar una diarrea i eliminar la sensació molesta de les nàusees. Fins i tot l'aigua sola, presa a petits xarrups amb ajuda d'una canyeta, pot ser beneficiosa.

A més, un dels líquids més efectius és el "sèrum oral" o begudes d'esportistes com l'Aquarius o el Powerade, ja que porten prou sucre i minerals per recuperar els que s'han eliminat anteriorment.

En la dieta, s'han de retirar absolutament els lactis i els seus derivats durant uns dies fins a acabar d'eliminar el virus.

Després, progressivament, es poden anar menjant aliments tous fàcils de digerir, com ara peix blanc, arròs, pastanaga bullida, sopes de carn o truita a la francesa.

S'han d'evitar els àcids (com el suc de taronja) o líquids que portin cafeïna (com el cafè o la Coca-Cola).

Es podrà començar a fer vida normal i menjar de nou els aliments habituals als 3 dies aproximadament, quan hagin desaparegut del tot els símptomes de la malaltia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

1-http://www.ehowenespanol.com/causas-gastroenteritis-sobre_74867/

2-http://www.webconsultas.com/categoria/salud-al-dia/gastroenteritis

3-http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/aprender_a_comer_bien/enfermedad/2007/11/24/146088.php

4-http://www.tuotromedico.com/temas/gastroenteritis_virica.htm

5-https://www.clinicadam.com/salud/5/000252.html

6-http://www.drlopezheras.com/2013/12/diarrea-vomitos-gastroenteritis-tratamiento-dieta.html