Gastronomia de l'Alacantí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula cuinaCuina de l'Alacantí
RegióAlacantí
Tipus de cuinamediterrània
Plat(s) estrellaTorró, coca de tonyina
Beguda típicaVi, orxata d'ametlla

La cuina de l'Alacantí tracta sobre el menjar i les begudes típics de la cuina alacantina. L'Alacantí és una comarca moderna que aplega la Foia de Xixona, la ciutat d'Alacant, i part del que es denomina tradicionalment l'Horta d'Alacant. Es troba en una situació privilegiada, entre la mar Mediterrània i les muntanyes d'Alcoi, amb una horta històricament important però ara en gran part urbanitzada. Tot açò aporta una rica varietat d'ingredients a la seua cuina tradicional: hortalisses de l'horta, torró i gelat d'Alacant i de Xixona, i peix i marisc de la mar. A més a més és una cruïlla natural entre l'interior vall del Vinalopó, el camp d'Elx i la Marina costanera. L'alt índex d'immigració a la ciutat d'Alacant ha introduït diverses novetats a la cuina tradicional local, sobretot en la forma de plats de tradició castellana. Tanmateix les comunitats llatinoamericanes, malgrat ser importants a la capital, no han tingut un sostingut impacte en la cuina de l'Alacantí, on els arrossos continuen sent el plat més típic a la taula. A continuació es detallen els elements més destacables de la gastronomia d'aquesta comarca:

Gelat[modifica]

La producció de gelat és històrica a la comarca, i va acompanyada amb la llegenda que el gelat mateix fou inventat per un oriünd de Xixona que regentava una de les antigues neveres de gel que es troben a les muntanyes al voltant d'Alcoi. En l'actualitat la producció de gelat és una de les indústries alimentàries principals d'Alacant i Xixona. Vegeu Asociación de Industrias Alicantinas del Helado y Derivados S.A..

Torró[modifica]

El torró és el producte més associat amb l'Alacantí, i tant és així que és el principal exportador de torró de l'Estat, molt per davant d'altres productors com Casinos o Agramunt. N'hi ha dos tipus de torró protegits per indicació geogràfica protegida (IGP) propis del municipi de Xixona, el Torró de Xixona i el Torró d'Alacant. El primer és un torró tou i el segon dur. Tanmateix a Xixona se'n fa de moltes altres classes, coberts de xocolate o amb fruita confitada per exemple. El torró era fet de manera artesanal a Xixona fins al 1920.[1]

La coca[modifica]

A l'Alacantí, la coca més típica és la coca de Sant Joan. Són unes coques arrodonides i obertes, decorades amb un mullador de ceba, tonyina, tomaca i pebrera. Són iguals que les coques de verdura de la Marina però el mullador s'assembla en aquest cas més al pisto que a la samfaina.

Altres coques típiques són la coca de sardina —amb sardines, tomaques i pimentons—, la coca amb molles i la coca de ceba.

Altres plats típics[modifica]

A més, l'horta mutxamelera produeix en grans quantitats tomaca i faves. De fet, existeix una variant de tomaca i de fava coneguda com a Mutxamel.

Begudes típiques[modifica]

  • Sota la DO Alacant es produeix diversos vins a la comarca que en general són blancs.
  • La comarca destaca per la producció de refrescs estiuencs com l'orxata d'ametlles, el «café gelat» (café granissat), l'«aigua-llimó» (llima granissada) o la llet merengada.

Ingredients bàsics[modifica]

Referències[modifica]

  1. Josep Pla, 1970, "El que hem mejat", Avui-Premsa Catalana 1997 Barcelona.