Arbore

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gelba)
Plantilla:Infotaula geografia políticaArbore
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 47° 44′ N, 25° 56′ E / 47.73°N,25.93°E / 47.73; 25.93
EstatRomania
JudețProvíncia de Suceava Modifica el valor a Wikidata
CapitalArbore (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Arbore (en) Tradueix
Bodnăreni (en) Tradueix
Clit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població6.887 (2021) Modifica el valor a Wikidata (104,19 hab./km²)
Geografia
Superfície66,1 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud369 m Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Mayor of Arbore (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataDan Tiperciuc (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal727015 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari


Arbore (en alemany: Arbora) és una comuna situada al comtat de Suceava, Bucovina, Romania. Està compost per tres pobles: Arbore, Bodnăreni i Clit.

Segons el cens del 2011, tenia 6.719 habitants.[1]

Església d'Arbore[modifica]

Arbore és coneguda sobretot per la seva església, dedicada a Sant Joan Baptista. La seva església pintada va ser la primera església pintada que es va incloure a la llista de les esglésies de Moldàvia, Patrimoni Mundial de la UNESCO. El monestir i la comuna porten el nom del boiar Luca Arbore que va construir l'església el 1503. La construcció de l'església es va acabar en uns 5 mesos. Les seves pintures exteriors daten de 1541 i van ser realitzades per Dragoș Coman. La pintura de l'església va trigar uns quaranta anys.

Estat de conservació de les pintures exteriors[modifica]

Les pintures exteriors de la paret occidental són les més ben conservades, a diferència de les de la façana nord, que van patir importants danys meteorològics. Aquests danys van sorgir sobretot perquè el sostre de l'església va ser saquejat per assaigs de tropes cosacs i es va fondre per fer bales (el sostre original era de plom).

Interior de l'església[modifica]

Degut a les seves dimensions més modestes, l'interior de l'església consta de només 3 cambres: pronaos, naos i altar. La cambra funerària vista en altres esglésies moldaves (gropnita) es combina amb el pronaos. Conté les tombes de l'hetman Luca Arbore i la seva família. La pintura interior també inclou dues pintures votives, que representen l'hetman Arbore i la seva família oferint l'església a Déu mitjançant la intercessió de Sant Joan Baptista. El motiu de tenir dues (més que una) pintures votives no està clar, tot i que alguns especulen que eren necessaris per representar a tots els nens de la nombrosa família del boier (tot i així, alguns encara no estan inclosos).

Referències[modifica]

  1. Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: «Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune», iulie 2013. Arxivat de l'original el 2016-01-18. [Consulta: 5 agost 2013].