Generació Z

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Generació C)
Generacions

Generació perduda
Gran generació
Generació silenciosa
Baby boomers
Generació X
Generació Y
Generació Z
Generació Alfa


La Generació Z (també coneguts com a centennials[1][2]) designa la generació de joves nascuts entre mitjans i finals dels anys 90 i el 2011. Rep el nom per seguir cronològicament a la generació Y,[3] amb la qual comparteix la majoria de trets. De fet hi ha persones que poden ser adscrites indistintament a qualsevol de les dues. Sovint se'ls coneix com a nadius digitals, per l'ús intensiu de les TIC des dels primers anys de vida, ús que s'accentua en arribar a l'adolescència i que té un fort component social, a diferència del predomini dels videojocs d'altres generacions. S'associa aquest canvi amb l'èxit de les plataformes de xarxes socials (com Facebook, Instagram, Twitter, VK o Tuenti) i programes de missatgeria gratuïta (com WhatsApp, Signal o Telegram).

Com a trets positius psicològics, els estudiosos destaquen la capacitat per aprendre noves tècniques, treballar en equip i mostrar-se flexibles, així com la igualtat entre gèneres. Negativament, destaquen per la incapacitat per mantenir l'atenció durant períodes perllongats, pel menor valor atorgat a l'educació o la cultura i per la menor implicació en causes col·lectives polítiques.

La Generació Z ha sigut la generació amb l'oportunitat de provar el Mètode d'ensenyament BYOD i les persones d'aquesta generació tenen fama de tenir més coneixements sobre les noves tecnologies.

Referències[modifica]

  1. Williams, Alex «How to Spot a Member of Generation Z». New York Times, 18-09-2015 [Consulta: 10 març 2016].
  2. «Centennial Infographic – The Futures Company» (en anglès). Arxivat de l'original el 14 de juny 2017. [Consulta: 9 març 2016].
  3. «Article sobre la generació Z». Arxivat de l'original el 2010-05-07. [Consulta: 5 març 2011].