Generació Z

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Generació Z (també coneguts com a centennials[1][2]) designa la generació de joves nascuts entre els anys 90 i l'actualitat. Rep el nom per seguir cronològicament a la generació Y,[3] amb la qual comparteix la majoria de trets. De fet hi ha persones que poden ser adscrites indistintament a qualsevol de les dues. Sovint se'ls coneix com a nadius digitals, per l'ús intensiu de les TIC des dels primers anys de vida, ús que s'accentua en arribar a l'adolescència i que té un fort component social, a diferència del predomini dels videojocs d'altres generacions. S'associa aquest canvi amb l'èxit de les plataformes de xarxes socials (Facebook, Instagram...) i programes de missatgeria gratuïta (Whatsapp).

Com a trets positius psicològics, els estudiosos destaquen la capacitat per aprendre noves tècniques, treballar en equip i mostrar-se flexibles, així com la igualtat entre gèneres. Negativament, destaquen per la incapacitat per mantenir l'atenció durant períodes de temps perllongats, pel menor valor atorgat a l'educació o la cultura i per la menor implicació en causes col·lectives polítiques.

La Generació Z ha sigut la generació amb l'oportunitat de provar el Mètode d'ensenyament BYOD i les persones d'aquesta generació tenen fama de tenir més coneixements sobre les noves tecnologies.

Referències[modifica]

  1. Williams, Alex «How to Spot a Member of Generation Z». New York Times, 18-09-2015 [Consulta: 10 març 2016].
  2. «Centennial Infographic – The Futures Company» (en anglès).
  3. Article sobre la generació Z