Generacions (llibre)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Generacions és el títol del llibre de William Strauss i Neil Howe, que tracta sobre la idea de generació com a unitat cultural i que afirma que durant tota la història recent s'han anat succeint diferents arquetipus generacionals que expliquen el canvi de valors.

Les 4 generacions[modifica | modifica el codi]

Les generacions estan marcades pel context històric, que és cíclic (seguint les teories de Hegel) i es caracteritza per crisis periòdiques i posteriors recuperacions.

  • profeta/idealista: és una generació nascuda en un moment de recuperació, que viu l'edat adulta en una època d'esplendor. Es caracteritza per tenir fe en el futur i en la comunitat i per donar molta importància a la moral
  • nòmada /reactiva: fills dels anterior, són realistes, a vegades cínics i individualistes
  • heroica/ cívica: viuen durant una època de crisi, creuen en els líders, en la tecnologia i en el treball
  • artística /adaptativa: nascuts a la crisi, viuen l'etapa adulta en un període de recuperació i tenen la màxima fe en la justícia (com a concepte)

El cicle complet seria per tant una generació cívica - adaptativa - profètica i reactiva, fins a tornar a completar la roda.

L'evolució històrica[modifica | modifica el codi]

L'anàlisi històrica que efectuen els autors comença al segle XV i és força anglocèntrica però dibuixa un panorama complet dels canvis generacionals. S'enumeren a continuació les generacions considerant les dates de naixement i el tipus bàsic, essent H l'heroic/cívica; A l'artística/adaptativa; P la profètica/idealista i R la reactiva/nòmada