Geoda

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Geoda d'ametista

Una geoda és una estructura geològica que ocorre en certes roques volcàniques i sedimentàries. Són cavitats rocoses, normalment tancades, en les quals han cristal·litzat minerals que han estat conduïts fins a ella dissolts en aigua subterrània. El seu nom prové del grec γεώδης, "semblant a la Terra".

Les geodes tenen generalment forma arrodonida i són revestides en el seu interior de matèria mineral que es forma a través de qualsevol d'aquests dos processos:

  • mitjançant l'ompliment de vesícules (bombolles de gas) a les roques volcàniques pels minerals dipositats per fluids hidrotermals
  • per la dissolució dels nòduls o concrecions sedimentàries i omplert parcial pels mateixos o d'altres minerals precipitats a partir d'aigua diagenètica, aigües subterrànies o fluids hidrotermals.

Els cristalls de dins d'una geoda poden arribar a ser de gran grandària a causa de la poca pressió a la qual es veuen sotmesos. El procés de cristal·lització es produeix en capes en les parets de la cavitat, de manera que es poden trobar geodes buides. En terrenys càrstics, com els generats en dipòsits de guix, l'aigua dissol la roca i els cristalls són petits per haver-se sotmès a grans pressions, i en les mateixes cavitats creades pot recristal·litzar el mateix material amb cristalls de major grandària.

Una de les majors geodes del món es troba a Pulpí (Almeria, Espanya). Es tracta d'una geoda gegant de 9 metres de llarg per 2 d'ample i entre 1 i 2 metres d'alt, composta de cristalls de guix, alguns dels quals mesuren fins a un metre. Aquesta geoda es va descobrir l'any 1999 en una mina abandonada a Pilar de Jaravía, una pedania de Pulpí. Des de l'any 2008 l'ajuntament d'aquesta localitat i diverses conselleries de la Junta d'Andalusia tenen en marxa un projecte per a l'explotació turística d'aquest indret.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Geoda Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Rivera, Alicia «Una geoda gigantesca descubierta en una mina de Almería asombra a los científicos» (en castellà). El País, 10-06-2000.