George Cayley

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 14:28, 28 gen 2015 amb l'última edició de EVA2.0 (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
George Cayley

George Cayley, nascut el 27 de desembre de 1773 a Scarborough, Yorkshire (Anglaterra) i mort el 15 de desembre de 1857, fou un enginyer anglès molt prolífic que es dedicà a l'estudi de la locomoció aèria des d'una perspectiva científica.

El 1799, Cayley va realitzar un dels descobriments més importants en la història de l'aviació en entendre que l'aire que flueix per sobre d'una ala fixa i corbada genera una força cap amunt que fa que l'ala s'elevi i se sustenti. Cayley també va preconitzar l'ús de les hèlixs, les ales fixes i els motors d'explosió, que havia inventat Niepce en la construcció d'aeronaus. El 1816 va estudiar la possibilitat d'utilitzar un dirigible per a viatges aeris de llarga distància preveient la construcció de dirigibles rígids. El 1853 construeix i prova la primera nau voladora més pesada que l'aire, un planador.[1]

Molts consideren George Cayley com el primer científic vertader en la història de l'aviació. Al llarg de la seva vida va dissenyar nombrosos models de planadors amb els quals ell mateix realitzà assaigs.

Referències

  1. Friedman, Raymond. A History of Jet Propulsion, Including Rockets (en anglès). Xlibris Corporation, 2010, p.116. ISBN 1450065899. 

Enllaços externs