Gerúsia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióGerúsia
Dades
Tipuspoder legislatiu Modifica el valor a Wikidata

Gerúsia fou un consell d'ancians que era l'equivalent del senat a la major part dels estats dòrics.

Especialment s'utilitzà aquest nom per assenyalar al senat d'Esparta. Amb el temps l'òrgan principal del senat foren els cinc èfors, però el senat el formaven també el rei, els consellers i l'assemblea d'homes lliures.

Estava presidida pels reis. Els consellers de la Gerúsia eren un cos aristocràtic que formaven els dos reis, i els consellers, en nombre de trenta membres, que sembla que corresponien deu per cada tribu inicial espartana els Hylleis, els Dymanes i el Pamphyli. Cada tribu estava dividida en clans o obae dels que n'existien trenta, i se suposa que cadascun tenia un conseller.

No es podia ser conseller abans dels seixanta anys i els mèrits requerits eren de natura aristocràtica. Els consellers eren elegits per votació i cada candidat presentava un altre candidat; els electors havien d'aclamar l'escollit. El càrrec era vitalici i exempt de responsabilitat, i se suposava que eren els homes més integres però se sap que alguns van rebre suborns.

Les seves funcions eren en part legislatives i en part judicials; preparaven normes i decrets que eren portades a les assemblees que tenien la darrera paraula (vegeu Assemblea d'homes lliures d'Esparta); judicialment portaven els casos criminals i podien condemnar a mort o degradació.