Gerbald de Lieja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGerbald de Lieja
Biografia
Mort18 octubre 809 Modifica el valor a Wikidata
Bisbe de Lieja
787 –
Diòcesi: bisbat de Lieja
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata

Gerbald (altres ortografies Ghaerbald, Garibaldus, Gerbaldus) (nascut all segle viii i mort el 18 d'octubre de 810) era bisbe de Lieja de 787 fins a la seva mort.

Sobre Gerbald, no se sap molt més que la data de l'inici i de la fi del seu episcopat. Era bisbe al moment quan Carlemany va transferir la seu del seu govern a Aquisgrà. Queda una missiva de Calermany a Ghaerbald al qual reprotxa una negligència a la gestió del bisbat i un manament de convocar un sínode per a fer tornar l'ordre a la diòcesi. S'ha conservat en un fascicle amb dues cartes als sacerdots del seu bisbat, probablement per a transmetre al delegat del rei a l'abril o maig de 806.[1] Donen unes informacions interessants sobre el territori i el dret usuari a la diòcesi.

La suposada creació de vuit ardiacats segons certes fonts, és antedatada, els ardiacats són posteriors al temps de Gerbald.[2] El fet que hauria inaugurat el 803, junts amb Carlemany, l'església de Sant Père d'Ukkel prop de Brussel·les, també és llegendari.[3]



Precedit per:
Agilfrid
Bisbe del bisbat de Lieja
787810
Succeït per:
Valcand

Referències i bibliografia[modifica]

  • Llista dels bisbes de Lieja
  • Wilhelm Alfred Eckhardt, Die Kapitulariensammlung Bischof Ghaerbalds von Lüttich a: tom V del Deutschrechtliches Archiv, Göttingen, Editorial Musterschmidt, 1955.
  1. Wilhelm Alfred Eckhardt, Ghaerbald, in: Neue Deutsche Biographie 6 (1964), pàgina 364
  2. Karl Morz Fabritius, Gerbaldus 787--809, Geschichte des Hochstifts Luttich, Leipzig, Editorial Weidmannschen Buchhandlung, 1792, pàgina 8 (en català: Història del principat bisbal de Lieja (alemany))
  3. Arnaud Leroy & Ivan Sache, Uccle / Ukkel (Municipality, Region of Brussels-Capital, Belgium), consultat 16 de març de 2012