Gerris lacustris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGerris lacustris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
SubordreHeteroptera
InfraordreGerromorpha
FamíliaGerridae
TribuGerrini
GènereGerris
EspècieGerris lacustris Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
Sinònims
Hydrometra servillei Modifica el valor a Wikidata
ProtònimCimex lacustris Modifica el valor a Wikidata

Gerris lacustris és una espècie d'heteròpter de l'infraordre Gerromorpha.[1][2] És una de les xinxes coneguda popularment com a sabater.[3][4][5] És de color negre marronós i el seu cos fa aproximadament un centímetre.[6] Aquesta espècie és present a Europa i al Nord d'Àfrica, on habita una gran varietat de masses d'aigua, i es tracta d'un animal comú a Catalunya.[7] Un dels trets més característics d'aquest animal és la seva capacitat per «patinar» per sobre l'aigua sense enfonsar-se.

Descripció[modifica]

El seu cos acostuma a mesurar entre 8 i 10 mm, però si es tenen en compte les seves potes, molt llargues, pot assolir una envergadura superior. Les potes de davant són curtes i serveixen per agafar i aguantar les preses. Les potes del mig i del darrere són llargues i primes. Les del mig s'empren com a "timons" i les altres es fan servir per a propulsar-se per sobre la superfície de l'aigua. Tenen un rostrum curt i poderós, que els serveix per a esquinçar el menjar. Existeixen algunes formes d'aquesta espècie amb ales enganxades al cos. Són carnívors, ja que s'alimenten d'insectes que troben a la superfície de l'aigua.[8]

Cicle vital[modifica]

Els adults acaben l'hivernació cap a finals d'abril o maig i les femelles ponen els ous al maig. Aquests ous tarden uns 12-14 dies a desenvolupar-se, però el moment en què comença la incubació depèn de la temperatura. En el seu tipus de desenvolupament, conegut com a metamorfosi incompleta, les larves d'aquesta espècie són més grans i llargues a mesura que avancen a través dels 5 estadis larvaris. En un període comprès entre 24 i 30 dies, Gerris lacustris assoleix l'estadi adult. Les formes que presenten ales tarden més temps a madurar.

Referències[modifica]

  1. «ITIS - Report: Gerris lacustris». [Consulta: 23 desembre 2021].
  2. «Gerris lacustris (Linnaeus, 1758)». Catalogue of life.(anglès)
  3. DCVB: Sabater.
  4. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 23 desembre 2021].
  5. El nom comú sabater s'aplica a tot el gènere gerris. A certes zones valencianes se'l coneix també pel nom de pasparís. DIEC
  6. «Common pond skater (Gerris lacustris)». Arkive.com. Arxivat de l'original el 2011-05-04. [Consulta: 1r gener 2011].(anglès)
  7. «MC. Meza. Contribución al estudio de los Gerridae (Hemiptera) de Cataluña».(castellà)
  8. White, Hrsg. von Henry P.. The continuing conurbation : Change and development in Greater Manchester (en anglès). Westmead: Gower, 1980, p. 186. ISBN 0566002485. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gerris lacustris