Gerrit Adriaenszoon Berckheyde

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El Grote Markt i Sint-Bavokerk l'any 1696, de Gerrit Adriaenszoon Berckheyde

Gerrit Adriaenszoon Berckheyde (Haarlem, 1638 - Amsterdam, 1698) va ser un pintor neerlandès del segle XVII, que va desenvolupar la seua carrera a Haarlem, Amsterdam i La Haia, conegut sobretot pels seus paisatges urbans.

Va ser batejat al juny de 1638, sent el germà menor i deixeble de Job Adriaenszoon Berckheyde, tot i que també va estudiar amb Frans Hals. Durant la dècada del 1650 els dos germans van fer un llarg viatge al llarg del Rin cap a Alemanya, aturant-se a Colònia, Bonn, Mannheim i finalment Heidelberg. El seu destí era treballar a Heidelberg per a Carles I Lluís, elector palatí, però van ser incapaços d'adaptar-se a la vida de la cort i van tornar a Haarlem, on van compartir casa i estudi i on Gerrit esdevingué membre del Gremi de Sant Lluc el 27 de juliol de 1660.

Entre les influències que va rebre cal destacar l'estil refinat i l'actitud desapassionada de Pieter Saenredam, en definitiva, les característiques del "Classicisme Neerlandès", anàleg a Vermeer. Berckheyde va mostar preferència per les vistes de monuments en grans places, front als paisatges urbans que incloïen vistes de canals, tan habituals en altre dels paisatgistes neerlandesos de l'època: Jan van der Heyden.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]