Gertrudis Anglesola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGertrudis Anglesola

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 juny 1641 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort3 març 1727 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonja, escriptora Modifica el valor a Wikidata

Gertrudis Anglesola (1641-1727) fou una monja del monestir de Gratia Dei o Monestir de la Saïdia, on va ingressar, en quedar òrfena de ben petita, per desig del seu avi, el qual va encarregar Guiomar d'Anglesola, sa germana, que la cuidés i eduqués.[1] Malgrat l'oposició d'algunes monges, que temien les seves visions místiques, va professar l'any 1667, i després d'ocupar diversos càrrecs va arribar a ser abadessa del monestir el 1709.

Aleshores, seguint els consells del seu confessor Josep de San Juan de Mata, va iniciar una autobiografia espiritual on narra tant la seva vida quotidiana com els seus pensaments. Aquest document va servir de base per a una biografia posterior, escrita per José Vicente Ortí, titulada Vida, virtudes y prodigios de la venerable señora doña Gertrudis de Anglesola i publicada l'any 1743.[1]

Quan va morir, les seves restes van ser enterrades en una arqueta de fusta al cor de l'església del monestir.

Referències[modifica]

Bibliografia complementària[modifica]

  • Ortí, José Vicente (1743). Vida, virtudes y prodigios de la venerable señora doña Gertrudis de Anglesola. València: Impremta José Tomás Lucas.
  • Poutrin, Isabelle (1995), Le voile et la plume. Autobiographie et sainteté féminine dans l'Espagne moderne. Madrid: Casa de Velázquez.