Simit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gevrek)
Dos simits

El simit o gevrek[1] (en turc), koulouri (en grec: κουλούρι) o covrig (en romanès) és un pa circular (amb forma toroïdal) que es decora amb llavors de sèsam. És un pa molt comú a Turquia, Grècia i als Balcans. Les característiques del simit (mida, cruixent, etc.) poden variar d'una regió a una altra. A la ciutat d'Esmirna, el simit és conegut com a gevrek, (literalment, cruixent) malgrat ser una varietat coneguda a Istanbul.

El simit s'acostuma a menjar sol, tanmateix a l'esmorzar es pot acompanyar amb melmelada o formatge. El simit o koulouri se sol vendre a parades del carrer que tenen un carretó amb diversos simit.

A Romania[modifica]

Una llegenda explica que els covrigi (plural de covrig en romanès) van arribar a la ciutat de Buzău, d'on en són molt coneguts, cap al 1800 portats per mercaders grecs.[2]

L'any 2014 estaven registrades fins a 4.000 botigues de covrigi a tota Romania, 480de les quals només a Bucarest, amb uns beneficis de 160 milions d'euros a l'any.[3]

«Karper», un formatge suau, gairebé cremós, i empaquetat en trianglets individuals, és el millor aliat del simit com a menjar de carrer a Turquia. (Vegeu les imatges de simit a la tapa del paquet de formatge.)

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. V. Doğan Günay. Sözcükbilime giriş. Multilingual, 2007. ISBN 978-975-6008-31-7. 
  2. «Jos palaria in fata covrigarilor din Buzau!» (en romanès). [Consulta: 9 març 2016].
  3. «Cel mai vândut produs al crizei: nu duce lipsă de clienţi şi aduce marje de profit de 25%» (en romanès). [Consulta: 9 març 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Simit