Gilmore Girls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióGilmore Girls
Modifica el valor a Wikidata
Gèneresèrie de televisió de drama, comèdia dramàtica i Best Film (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióStars Hollow (en) Tradueix, Universitat Yale i Hartford Modifica el valor a Wikidata
Organització de les càmerescàmera única Modifica el valor a Wikidata
CreadorAmy Sherman-Palladino Modifica el valor a Wikidata
CompositorSam Phillips Modifica el valor a Wikidata
Actors
Alexis Bledel
Lauren Graham
Melissa McCarthy
Keiko Agena
Yanic Truesdale
Scott Patterson
Kelly Bishop
Edward Herrmann
Jared Padalecki
Liza Weil
Sean Gunn
Milo Ventimiglia
Matt Czuchry
David Sutcliffe
Liz Torres
Chris Eigeman
Preston Scott Cohen
Chad Michael Murray
Adam Brody
Alex Borstein
Sherilyn Fenn
Emily Kuroda
Gregg Henry
Michael York
Mädchen Amick
Krysten Ritter
Traci Lords
Jackson Douglas
Sally Struthers
Masi Oka
Colin Egglesfield
Danny Strong
Nora Zehetner
Scout Taylor-Compton
Mary Lynn Rajskub
Jon Polito
Rob Estes
Arielle Kebbel
Madeline Zima
Brandon Routh
Brenda Strong
Teal Redmann
Norman Mailer
Jon Hamm
Steve Braun
Tara Platt
Kathleen Wilhoite
Patrika Darbo
Emily Bergl
James Tupper
Dakin Matthews
Pat Crawford Brown
Mark Harelik
Monique Coleman
Kathryn Joosten
Dylan Smith
Teddy Dunn
Riki Lindhome
Kelvin Yu
Jordan Belfi
Billy Burke
Abigail Spencer
John Billingsley
Melendy Britt
Jane Lynch
Jason Widener
Eddie Shin
Susan Ruttan
Karl T. Wright
Seth MacFarlane
Melora Hardin
Smith Cho
Willie C. Carpenter
Ryan Malgarini
Thomas Kopache
Hayley McFarland
Ken Davitian
Dana Davis
Jason Kravits
Hal Linden
Lorna Raver
Chauncey Leopardi
Rami Malek
David DeLuise
Vanessa Branch
Marion Ross
Michael DeLuise
Vanessa Marano
Katherine Bailess
Paul Anka
Victoria Justice
Danny Pudi
Cristine Rose
Nasim Pedrad
Ashley Fink
Dale Dickey
Amy Sloan
Cleo King
Yuri Lowenthal
Danny Buday
Anthony Azizi
Lawrence Hilton-Jacobs
Samantha Droke
Ben Falcone
John Kapelos
Nick Offerman
Ed Brigadier
Jennifer Jostyn
John Aniston
Millicent Martin
Gregg Binkley
Leann Hunley
George Coe
Leslie Odom Jr.
Ailsa Marshall
Lydie Denier
Elizabeth Franz
Richard Kline
Mel Rodriguez
Nancy Criss
Joe Egender
Matt L. Jones
David Huddleston
Jeanette Brox
Kim Gordon
Kendall Schmidt
Alan Oppenheimer
Larry Cedar
Michael Mantell
Mitch Silpa
Erin Foster
Kristof Konrad
Chelsea Brummet
Ian Patrick Williams
Janet Hubert-Whitten
Jan Hoag
Peter Michael Goetz
Aaron Hill
Scott Michael Campbell
Caroline Bielskis
Sebastian Bach
Arden Myrin
Charles C. Stevenson Jr.
Jack Albertson
Gene Wilder
Dave Allen
Shannon Cochran
Nicole Eggert
Lance Barber
Bryce Johnson
Adam Wylie
Steve Eastin
Heidi Swedberg
Cynthia Ettinger
Michael Des Barres
Bruce McCulloch
Mike Henry
Rusty Schwimmer
Greg Cipes
Lawrence Pressman
Larry Pine
Robert Foxworth
Douglas Jackson
Jimmy Bennett
Kathy Baker
Michael Winters
Todd Lowe Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalThe WB i The CW Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols42 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi5 octubre 2000 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi15 maig 2007 Modifica el valor a Wikidata
Temporades7 Modifica el valor a Wikidata
Episodis153 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of Gilmore Girls episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nominacions
Premis
Més informació
Web oficialwww2.warnerbros.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0238784 Filmaffinity: 136730 Allocine: 114 Rottentomatoes: tv/gilmore-girls Allmovie: v220900 Metacritic: tv/gilmore-girls TV.com: shows/gilmore-girls TMDB.org: 4586
Facebook: GilmoreGirls Twitter (X): GilmoreGirls Instagram: gilmoregirls Modifica el valor a Wikidata

Gilmore Girls (literalment, en català, "Les noies Gilmore") és una sèrie de televisió de comèdia i drama estatunidenca, que va emetre's als Estats Units l'octubre del 2000 i posteriorment a molts altres països del món. És protagonitzada per Lauren Graham (Lorelai Gilmore) i Alexis Bledel (Rory Gilmore). Va ser creada per Amy Sherman-Palladino.[1] El primer programa va debutar el 5 d'octubre de 2000 a The WB i es va convertir en una sèrie insígnia de la xarxa. Gilmore Girls va funcionar durant set temporades i l'últim episodi va ser emès als Estats Units el 15 de maig del 2007. Al 2016 però, el servei per streaming de Netflix va estrenar una minisèrie de quatre capítols, anomenada Gilmore Girls: A Year in the Life, que segueix la història dels personatges nou anys després.[2] La sèrie es rodava en un enorme decorat anomenat "Midwest Street", construït en la part darrera dels estudis de la Warner Bros.[3][4]

Gilmore Girls va rebre elogis de la crítica pel seu diàleg enginyós, l'atractiu intergeneracional i la barreja afectiva d'humor i drama. Va ser un èxit per a The WB,[5] que va assolir el màxim d'espectadors d'urant la cinquena temporada com el segon programa més popular de la cadena televisiva. La sèrie s'ha distribuït diàriament des del 2004, mentre que un nombre creixent de seguidors l'ha portat a ser un clàssic de culte nord-americà dels anys 2000.

Premissa[modifica]

La sèrie té dos personatges principals: l'enginyosa mare soltera de trenta-dos anys Lorelai Gilmore i la seva filla adolescent intel·lectucal Rory Gilmore (abreviatura de Lorelai, mare i filla tenen el mateix nom). La seva història de fons s'estableix a principis del programa: Lorelai va créixer a Hartford, Connecticut, amb els seus pares rics, Richard i Emily, però sempre es va sentir ofegada en aquest entorn.

Argument[modifica]

La sèrie tracta sobre la vida de Lorelai Victoria Gilmore (Lauren Graham) i de la seva filla Lorelai "Rory" Leigh Gilmore (Alexis Bledel), i es desenvolupa a la ciutat fictícia Stars Hollow, Connecticut, una típica vila de Nova Anglaterra.

Comença quan Lorelai manlleva diners als seus pares adinerats, amb els que tan sols havia tractat des del naixement de Rory, per matricular la seva filla en un prestigiós col·legi de Hartford (Chilton). Els pares de Lorelai accepten amb la única condició de que ambdues sopin amb ells cada divendres.

Els pares de Lorelai pertanyen a la classe alta de Hartford i mantenen una relació difícil amb la seva filla, per la seva diferent visió sobre la vida. El moment de major conflicte entre ells es produeix amb l'embaràs de Lorelai als 16 anys. Aquest fet fa que els seus pares vulguin que es casi amb el seu xicot, Christopher Hayden (David Sutcliffe), pare de la criatura. Davant d'aquesta situació, Lorelai respon fugint de casa per refugiar-se en un hotel d'un poble proper (Stars Hollow). La propietària d'aquest hotel les cuida i ajuda com si es tractés de la seva filla i neta, oferint-treball en el negoci a Lorelai, i un lloc per viure .

En el moment de començament de la sèrie, Lorelai és la directora de l'hotel, la qual cosa reflecteix el dur treball i el que ha aconseguit durant els últims 16 anys. Rory, per la seva banda, se la descriu des del principi, com la més prudent i responsable de les dues. Ella és una adolescent de 16 anys molt intel·ligent, amb molt bon gust literàri i musical.

La sèrie segueix les peripècies de mare i filla durant els anys següents, amb temes com recorregut professional, sentimental, educatiu, etc. d'ambdós personatges i del seu entorn directe.

Es caracteritza per l'alt ritme dels diàlegs i les contínues referències culturals a la música rock i pop, el cinema, la literatura, la política i el feminisme.[6][7]

Personatges principals[modifica]

Altres personatges[modifica]

Curiositats[modifica]

El personatge d'Alexis Bledel, igual que el de la seva mare en la ficció, estan boges pel cafè, però a Alexis no li agradava i havien de canviar el cafè per Coca-Cola.

L'episodi 3x21 "Here comes the són" seria l'episodi pilot del que pretenien que fos un spin-off de Jess Mariano però es va declinar a causa que la gravació a Venice Beach era molt costosa.

La candidata per a ser Lorelai era Sheryl Fenn, però estava treballant en una altra sèrie en aquell moment i, a canvi, va tenir dos papers diferents en The Gilmore Girls, el primer com la madrastra de Jess i el segon més recurrent durant la temporada 6 i 7 com la mare d'April, la filla de Luke.

Liza Weil (Paris en la ficció), es va presentar a la prova per ser Rory encara que no encaixava, però la seva actuació va agradar tant que van crear un paper per a ella.

Durant les set temporades de la sèrie s'esmenten 339 llibres diferents.

Minisèrie Gilmore Girls: A Year in the Life[modifica]

El 25 de novembre de 2016 es va estrenara Netflix la minisèrie 'Gilmore Girls: Un Nou Any' (Gilmore Girls: A Year in the Life), la qual va tenir crítiques positives. Aquesta va marcar el retorn d'Amy Sherman-Palladino i el seu marit Daniel Palladino com a productors executius, escriptors i directors, després d'abandonar la trama a la sisena temporada de la sèrie.[8] La minisèrie consisteix en quatre episodis d'entre 88 a 102 minuts en els quals se segueix la vida dels personatges nou anys després del final de la sèrie, a través de les quatre estacions d'un any.

Lorelai i Rory continuen amb una vida molt similar a la del final de la sèrie tot i que amb la falta d'un membre de la família, Richard, el pare de Lorelai i avi de Rory. Lorelai segueix dirigint el Dragonfly, encara que sense l'ajuda de Sookie, i contínua amb Luke tot i els alts i baixos de la parella. Viuen junts a la casa de Lorelai però no estan casats, encara que es prometen i es casen en l'últim capítol.[9]

Rory és escriptora encara que amb un futur incert. Rory, a més, no té habitatge ni localització fixa, la qual cosa és una preocupació per a la seva família durant la sèrie. Té una relació peculiar amb un home anomenat Paul del qual ningú se'n recorda, tot i portar força temps, encara que ella té una relació secreta amb el seu xicot de la universitat, Logan. Els seus ex-xicots apareixen al llarg de la trama: Dean està casat i té nens i Jess segueix sent escriptor i està present en la seva vida pel parentiu amb el seu padrastre, a més a més, segueix enamorat d'ella en secret.

La trama queda oberta a possibles capítols en el futur, ja que acaba amb una gran notícia de Rory a Lorelai just després de casar-se feliçment amb Luke.

Referències[modifica]

  1. Morell, Eva. «Por qué ‘Las chicas Gilmore’, la serie que hablaba de feminismo en los 2000, nos hace sentir bien en 2023» (en castellà), 15-10-2023. [Consulta: 14 desembre 2023].
  2. «Gilmore Girls: Un nuevo año . Lloc oficial de Netflix» (en castellà). [Consulta: 14 desembre 2023].
  3. «Gilmore Girls: A Year In The Life - Episode 1; Winter» (en anglès). [Consulta: 14 desembre 2023].
  4. McHenry, Jackson. «What’s Changed Around Stars Hollow on Gilmore Girls: A Year in the Life?» (en anglès). Vulture, 25-11-2016. [Consulta: 14 desembre 2023].
  5. «WarnerBros.com | Gilmore Girls: A Year in the Life TV» (en anglès). [Consulta: 14 desembre 2023].
  6. Stache, Lara C.; Davidson, Rachel. Gilmore Girls: A Cultural History (en anglès). Rowman & Littlefield, 2019-09-09. ISBN 978-1-5381-1284-7. 
  7. Calvin, Ritch. Gilmore Girls and the Politics of Identity: Essays on Family and Feminism in the Television Series (en anglès). McFarland, 2014-11-21. ISBN 978-0-7864-5494-5. 
  8. Manly, Lorne. «‘Gilmore Girls,’ and the Rapid-Fire Repartee, Is Returning» (en anglès). New York Times, 17-11-2016. [Consulta: 14 desembre 2023].
  9. Poniewozik, James. «Review: ‘Gilmore Girls: A Year in the Life’ Revives a Snow Globe Town» (en anglès). New York Times, 23-11-2016. [Consulta: 14 desembre 2023].