GIMP

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Gimp)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Crystal Clear app winprops bw.pngGIMP
The GIMP icon - gnome.svg Modifica el valor a Wikidata
GIMP 2.10.jpg Modifica el valor a Wikidata
Tipuspaquet GNU, editor d'imatges de mapa de bits i programari lliure i de codi obert Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial29 juliol 1995 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
2.10.24 installer revision 3 (7 abril 2021) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGPL v3[1]
Disponible en
En catalàSí 
Classificació a Alexa8.729 Modifica el valor a Wikidata
EpònimProjecte GNU Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuGNU/Linux, macOS, Microsoft Windows, FreeBSD, Solaris, AmigaOS 4, NetBSD, OpenBSD, SunOS, AIX, HP-UX, Tru64 UNIX, IRIX, OS/2 i BeOS Modifica el valor a Wikidata
PlataformaWindows Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC Modifica el valor a Wikidata
Format d'arxiu de lectura
Format d'arxiu d'escriptura
Biblioteca
d'interfície d'usuari
GTK Modifica el valor a Wikidata
Equip
Creador/sPeter Mattis i Spencer Kimball Modifica el valor a Wikidata
Desenvolupador(s)L'equip GIMP
Més informació
Lloc webWeb oficial (anglès) Modifica el valor a Wikidata
Stack ExchangeEtiqueta Modifica el valor a Wikidata
Seguiment d'errorsSeguiment d'errors Modifica el valor a Wikidata
Free Software DirectoryGIMP Modifica el valor a Wikidata
Id. SubredditGIMP Modifica el valor a Wikidata
Id. Framalibregimp Modifica el valor a Wikidata
Guia d'usuariGuia d'usuari Modifica el valor a Wikidata

Twitter: GIMP_Official Modifica el valor a Wikidata

GIMP és una aplicació per al tractament d'imatges (GNU Image Manipulation Program), creat per voluntaris i distribuït sota la llicència GPL.[1] Està construït amb les llibreries GTK les quals es van crear pensant en aquest programa. Forma part del Projecte GNU.

La primera versió es va desenvolupar en sistemes Unix i va ser pensada especialment per GNU/Linux. No obstant això, actualment n'existeixen versions totalment funcionals per Windows i Mac OS X.

La biblioteca de controls gràfics GTK desenvolupada per a GIMP va ser l'origen de tot un entorn de finestres: Gnome.

Visió general[modifica]

GIMP significa «GNU Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges de GNU») i és part oficial del projecte GNU.

GIMP serveix per processar gràfics i fotografies digitals. Els usos típics inclouen la creació de gràfics i logotips, el canvi de mida i retallat de fotografies, el canvi de colors, la combinació d'imatges usant capes, l'eliminació d'elements no desitjats de les imatges i la conversió entre diferents formats d'imatges. També es pot utilitzar el GIMP per crear imatges animades senzilles.

GIMP és conegut també per ser potser la primera gran aplicació lliure per a usuaris finals. Treballs anteriors, com Gcc, el nucli de Linux, etc. eren principalment eines de programadors per a programadors. GIMP és considerat per alguns com una prova que el procés de desenvolupament de programari lliure pot crear aplicacions que els usuaris no avançats puguin usar productivament; d'aquesta forma, va obrir el camí d'altres projectes com: KDE, GNOME, Mozilla Firefox, OpenOffice.org i altres aplicacions posteriors.

Història[modifica]

El desenvolupament de GIMP va començar l'any 1995 com un projecte semestral dels aleshores estudiants Spencer Kimball i Peter Mattis a la Universitat de Berkeley. La primera versió pública de llançament de GIMP (0.54) va ser al gener de 1996 i aleshores l'acrònim significava «General Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges general»).[2]

Quan Richard Stallman va visitar Berkeley l'any següent, Kimball i Mattis li van demanar si podien canviar General per GNU (el nom del sistema operatiu impulsat per Stallman).[3] Amb l'aprovació de Stallman, el significat de l'acrònim a partir de 1997 va passar a ser «GNU Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges de GNU») i a formar part del Projecte GNU. Des de llavors el GIMP és desenvolupat per un grup autoorganitzat de voluntaris com a part del Projecte GNOME.[4][5] La primera versió de GIMP suportava els sistemes UNIX com Linux, a més de SGI IRIX i HP-UX.[2] Posteriorment ha estat adaptat a altres sistemes operatius, inclosos Microsoft Windows i OS X; l'adaptació original del GIMP 1.1 per a Windows 32-bit la va iniciar el programador finés Tor Lillqvist (tml) l'any 1997

Després de la seva primera versió pública es va formar ràpidament una comunitat d'usuaris que va començar a crear tutorials, gràfics i a compartir tècniques i processos de treball [6]

Durant el 1997 el paquet d'eines d'interfície d'usuari es va agrupar com a GTK (GIMP Tool Kit) que depenia del paquet Motif. Per no tenir aquesta dependència i per millorar-lo Peter Mattis va impulsar el seu redisseny i es va reescriure utilitzant programació orientada a objectes. L'any 1998 la nova versió de GIMP incorporava la nova versió anomenada GTK+[7] El paquet GTK+ des de llavors va tenir un desenvolupament separat de GIMP i va atraure alguns dels programadors que col·laboraven en el seu desenvolupament. Quan al desembre de 2000 es va fer pública la versió GIMP 1.2 l'equip de desenvolupadors principals eren Manish Singh, Sven Neumann i Mitch Natterer.

Les versions 2.X de GIMP incloïen com a canvis més importants, respecte a la versió 1.2, una interfície més polida i una separació major entre la interfície d'usuari i el back-end. Des de la versió 2.6, GIMP es basa en una biblioteca gràfica més general anomenada GEGL, atacant d'aquesta forma algunes limitacions fonamentals del disseny que impedien moltes millores, com per exemple el suport natiu de CMYK.[8]

Llançaments[modifica]

Versió major Data de llançament Comentaris Darrera versió menor
0.x 21-11-1995 Primer llançament
1.0
1.2
2.0
2.2
2.4
2.6
2.8
2.9.2
2.9.4
2.9.6
2.10.0 RC1
2.10.0 RC2
2.10 14-10-2018 2.10.24[9]

Característiques[modifica]

Wilber la mascota/logo del GIMP

GIMP va ser desenvolupat com una alternativa lliure al Photoshop, però aquest últim encara domina el mercat en les indústries d'impressió i gràfiques.

A més d'un ús interactiu, GIMP permet l'automatització de molts processos mitjançant macros. Inclou un llenguatge dit Scheme que es pot usar per a això, a més d'altres alternatives com Perl, Python, Tcl i (experimentalment) Ruby. D'aquesta manera es permet escriure guions i plugins per a GIMP que pot després ser utilitzat interactivament; a més és possible produir imatges de manera totalment no interactiva (per exemple, generar al vol imatges per a una pàgina web usant guions CGI) i realitzar un processament per lots que canviï el color o converteixi imatges. Per a tasques automatitzables més simples, probablement és més ràpid utilitzar un paquet com l'ImageMagick, però GIMP té característiques molt més potents.

GIMP usa GTK+ com a biblioteca de controls gràfics; en realitat, GTK+ era al principi part de GIMP, en un intent de reemplaçar la biblioteca comercial Motif, de la qual originalment depenia GIMP. GIMP i GTK+ van ser originalment dissenyats per al sistema X Window executat sobre sistemes operatius tipus Unix, però han estat portats a Windows, OS/2, Mac OS X i SkyOS.

Tipus de fitxers suportats[modifica]

GIMP pot obrir i desar els formats de fitxer següents:

 • GIMP XCF, el format natiu (.xcf, o comprimia com. xcf.gz o. xcf.bz2)
 • Flic animations autoescriptori (.fli)
 • DICOM (.dcm o. dicom)
 • document de PostScript (.ps,. ps.gz i. eps)
 • ATACS imatges astronòmiques (.fits, o. fit)
 • Gràfics vectorials escalables per a camins que exporten (.svg)
 • Icona de Microsoft Windows (.ico)
 • Microsoft AVI Incondensat Grava (.avi)
 • Bitmap de Windows (.bmp)
 • Imatge Corel Paint Shop Pro (.psp o. tub)
 • Documents d'Adobe PhotoShop (.psd,. pdd)
 • Imatge de PNM (.pnm,. ppm,. pgm, i. pbm)
 • Gràfics d'Intercanvi de Compuserve (.gif)
 • Imatges de Grup d'Experts en Fotografia Reunits (.jpeg,. jpg, o. jpe)
 • Gràfics de Xarxa portàtils (.png)
 • Format de Fitxer d'Imatge Marcada (.tiff o. tif)
 • TARGA (.tga)
 • Imatge de bitmap X (.xbm,. icon, o. bitmap)
 • Imatge de pixmap X (.xpm)
 • Abocador|Munt de finestra X (.xwd)
 • Zsoft PCX (.pcx)

GIMP pot obrir però no salvar els formats següents:

GIMP també pot salvar als formats següents que no pot obrir:

 • HTML com a taula amb cel·les pintades (.html)
 • Arxius de font C com a varietat (.c o. h)
 • Gràfic de Xarxa Múltiple posava en capes arxius d'imatge (.mng)
 • Art ASCII o HTML, amb caràcters i puntuació que constitueix imatges
Una captura de pantalla de la versió de GIMP 2.2.8 que funciona sota X11 a Mac OS X

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 «COPYING» (en anglès). GIMP. [Consulta: 19 novembre 2015].
 2. 2,0 2,1 Kimball, Spencer; Mattis, Peter. «readme» (tarred and gzipped text, see README), 11-02-1996. [Consulta: 23 març 2008].[Enllaç no actiu]
 3. «Documentation». GIMP. [Consulta: 18 juny 2012].
 4. «GNOME: The Free Software Desktop Project». gnome.org. The GNOME Project. [Consulta: 2 juliol 2009].
 5. «gimp — GNU Image Manipulation Program». gnome.org. The GNOME Project. [Consulta: 2 juliol 2009].
 6. Bunks, Carey. Grokking the GIMP. New Riders, 2000, p. 14. ISBN 0-7357-0924-6 [Consulta: 8 juliol 2009].  Arxivat 1 de juliol 2009 a Wayback Machine.
 7. Hackvän, Stig. «Where did Spencer Kimball and Peter Mattis go?». LinuxWorld.com, 01-01-1999. Arxivat de l'original el 1999-04-17. [Consulta: 19 agost 2013]. «LinuxWorld: Why did you write GTk as part of GIMP? Mattis: The original version of the GIMP (0.5) used Motif.»
 8. «GIMP 2.6 Released, Offers Major Changes to Interface» (en anglès americà). [Consulta: 13 setembre 2020].
 9. «GIMP 2.10.24 mejora el manejo de los metadatos y los píxeles fuera del lienzo» (en castellà), 01-04-2021. [Consulta: 3 abril 2021].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]