Giovanna Mezzogiorno

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanna Mezzogiorno

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 novembre 1974 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAteisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de teatre, actriu de cinema, actriu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1995 Modifica el valor a Wikidata –
Família
ParesVittorio Mezzogiorno Modifica el valor a Wikidata  i Cecilia Sacchi Modifica el valor a Wikidata
ParentsVincenzo Mezzogiorno (oncle) Modifica el valor a Wikidata

Lloc websaverioferragina.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0583856 Allocine: 13873 Rottentomatoes: celebrity/giovanna-mezzogiorno Allmovie: p230643 TCM: 552532 Metacritic: person/giovanna-mezzogiorno TV.com: people/giovanna-mezzogiorno TMDB.org: 105685
Discogs: 2789041 Modifica el valor a Wikidata

Giovanna Mezzogiorno (Roma, Itàlia, 9 de novembre de 1974) és una actriu de teatre i de cinema italiana.

Biografia[modifica]

Giovanna Mezzogiorno nasqué a Roma, filla de Vittorio Mezzogiorno i Cecilia Sacchi.[1][2] Després dels seus estudis d'actuació, treballà durant dos anys a París al teatre de Peter Brook. La seva carrera començà el 1995 amb l'obra Qui est là, una adaptació de Hamlet de Shakespeare, en el paper d'Ofèlia.

El 1997 feu el seu debut també al món del cinema, amb la pel·lícula Il viaggio della sposa, de Segio Rubini, guanyant el Premi Flaiano com a millor actriu. Després de Del perduto amore de Michele Pacido, el 2000 i 2001 treballà per a produccions internacionals juntament amb John Malkovich i Gérard Depardieu, però la seva fama vingué enormement després de la seva participació a L'ultimo bacio de Gabriele Muccino. Posteriorment treballà amb Stefano Accorsi, qui fou el seu company durant molt de temps.

El 2002, a la pel·lícula Il più crudele dei giorni, hi representà la periodista italiana Ilaria Alpi, qui fou assassinada a Somàlia en circumstàncies misterioses. El seu paper li valgué un Nastro d'Argento. D'altres premis li foren atorgats amb La finestra di fronte, de Ferzan Özpetek, i La bestia nel cuore, de Cristina Comencini, que fou nominada com a millor pel·lícula estrangera als Òscar de 2006. Més tard participà juntament amb l'actor espanyol Javier Bardem i l'actor estatunidenc Benjamin Bratt a l'adaptació de Mike Newell de Love in the Time of Cholera.

Filmografia[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Giovanna Mezzogiorno