Giovanni Angelo Montorsoli

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Font d'Orió a Messina obra de Giovanni A. Montorsoli.

Giovanni Angelo Montorsoli (Florència, 1507-1563) va ser un escultor i arquitecte italià del segle XVI.[1]

Va col·laborar amb Miquel Àngel a la Sagristia nova de la Basílica de Sant Llorenç a Florència, on va esculpir el San Cosma al costat de la Madonna (1536-37). Va actuar en nombrosos camps, com a restaurador d'estàtues antigues, com a arquitecte i productor de decoració de festivitats. A més a més va construir nombrosos monuments, com la tomba de Mauro Mafferi (1537) al Duomo de Volterra i la tomba d'Andrea Doria (1541) a l'església de Sant Mateu a Gènova.

Es va establir a Messina entre 1547 i 1557, havent estat anomenat pel Senat d'aquella ciutat per edificar, a la desembocadura de l'aqüeducte de Camaro (1530-47), sobre la plaça del Duomo, una font que fos d'utilitat pública, servint a més a més com a motiu decoratiu. Aquesta escultura va tenir a més una funció notable a l'escenografia urbana. Situada davant de la catedral, però allunyada del seu eix longitudinal, la seva construcció va suposar la reconstrucció de tota la plaça, incloent la demolició de l'església de Sant Llorenç.

Montorsoli va rebre a més a més l'encàrrec de construir la nova església de Sant Llorenç. La sistematització de la Plaça del Duomo, en quina escultura i espai urbà resultaven indissolubles, va ser una de les primeres experiències urbanístiques d'importància que van tenir lloc a Sicília.

Obres realitzades a Messina[modifica | modifica el codi]

  • La Font d'Orió (1547-1551), recentment restaurada. Orió, mític fundador de Messina. La Font inclou un complet sistema de canalitzacions. Presenta una estructura piramidal.
  • La Font de Neptú (1557): situada originàriament en la ribera, va ser traslladada després del terratrèmol de 1908 a la seva ubicació actual, a la Plaça de la Unitat d'Itàlia, però arbitràriament girada 180 graus respecte de la seva posició original, i en conseqüència actualment se situa d'esquena al mar.
  • L'Església de Sant Llorenç (destruïda el 1783): era un edifici amb planta rectangular, i una cúpula central i dos laterals.
  • La Torre della Lanterna (1555), originàriament anomenada Torre del Garofalo.
  • La Font del Castell de Bauso, s'atribueix també a la seva autoria.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Giovanni Angelo Montorsoli». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.