Giovanni Paolo Cima

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanni Paolo Cima
Biografia
Naixement1570 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Milà (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1622 Modifica el valor a Wikidata (51/52 anys)
Milà (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióorganista, compositor, director musical Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansAndrea Cima Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: c55c51f7-f64e-434f-9abe-f10218052c4f Discogs: 2440449 IMSLP: Category:Cima,_Giovanni_Paolo Modifica el valor a Wikidata

Giovanni Paolo Cima, també conegut amb el nom de Gian Paolo Cima (1570Milà, 1622) fou un compositor i organista italià.

Cima va viure en l'època del Barroc i fou contemporani de Claudio Monteverdi i Girolamo Frescobaldi. Provenia d'una família de músics i fou una de les figures principals dintre de la música de Milà, germà d'Andrea Cima. Va ser director de música i organista a Saint Marie de la Capella San Celso de Milà el 1610.[1] Fou un conservador de la música d'església en general, però en la seva obra instrumental es mostrà més innovador. Va ser el primer compositor a publicar trios sonates, i d'aquest fet en feu ús en la combinació de dos instruments aguts i el baix continu. Va publicar una sonata en trio (per a violí, cornett i baix continu), en la seva col·lecció de 1610. Es tracta d'una obra d'un sol moviment, composta a través d'una integració temàtica i una exhibició virtuosa.[1]

Cima va morir a Milà durant la pesta de 1630, a l'edat d'uns 60 anys.[1] El seu fill Giovanni Battista Cima no s'ha de confondre amb el pintor Giovanni Battista Cima, anomenat Cima da Conegliano, que no tenia cap relació.

Obres principals[modifica]

  • 1599: Il primo libro delli motetti, per a quatre veus
  • 1602: Ricercare per a orgue
  • 1606: Partito di ricercari & canzoni alla francese
  • 1610: Concerti ecclesiastici, per a 8 veus, juntament amb una missa, dos Magnificats, i sis sonates de 2 a 4 instruments i baix continu.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Roche, Jerome, and Rodobaldo Tibaldi. 2001. "Cima Family: (1) Giovanni Paolo Cima". The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell. London: Macmillan Publishers.

Enllaços externs[modifica]