Giovanni Poleni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanni Poleni

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 agost 1683 Modifica el valor a Wikidata
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 novembre 1761 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Pàdua (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSíndrome d'esgotament professional Modifica el valor a Wikidata (Aneurisma de l'aorta Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaBasilica del Carmine (Padova) (en) Tradueix (1809–)
saint James chapel (en) Tradueix (–1809) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFísica, astronomia, matemàtiques, meteorologia, construcció naval, filosofia experimental i hidrologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófísic, astrònom, meteoròleg, enginyer, matemàtic, professor d'universitat, hidròleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Pàdua
República de Venècia Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Influències
Altres
TítolMarquès (1686–) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Giovanni Poleni va ser un matemàtic, físic i astrònom italià del segle xviii.

Vida[modifica]

Poleni era fill de Jacopo Poleni, marquès del Sacre Imperi Romanogermànic, títol que va heretar. Des de ben jove va demostrar grans capacitats intel·lectuals; després de graduar-se en filosofia i teologia, va exercir el dret, però aviat es va començar a inclinar per les ciències i les matemàtiques que havia aprés sota l'ensenyament del seu pare.

El 1709 es va casar amb Orsola Roberti (de la noble família de Bassano del Grappa) i al mateix temps va ser nomenat professor d'astronomia de la Universitat de Pàdua on romandrà fins a la seva mort. A la universitat va exercir successivament com a professor d'astronomia (1709), de física (1715) i de matemàtiques a partir de 1719 en què va deixar aquesta plaça Nicolaus Bernoulli I.

El 1738 va inaugurar a la universitat el seu teatre de filosofia experimental, lloc on a més de donar les seves classes, portava a terme les demostracions experimentals de les teories científiques.[1] Poleni va dotar aquest laboratori de nombrosos instruments comprats per tota Europa, fins a convertir-lo en un model del laboratori modern.[2]

La seva fama com enginyer, va arribar a ser tan gran que el papa Benet XIV el va cridar a Roma el 1748 per a diagnosticar els problemes d'estabilitat de la cúpula de la basílica de Sant Pere del Vaticà que, finalment va ser reparada per l'arquitecte Luigi Vanvitelli sota les directrius teòriques de Poleni, en el que sembla el primer cas d'utilització de la corba catenària a l'arquitectura.[3]

Poleni va ser nomenat fellow de la Royal Society el 1710 i membre de les acadèmies de ciències de Berlín i de París el 1715 i el 1739 respectivament.

Obra[modifica]

Esquema de la màquina calculadora de rodets (1709).
Il·lustració de la revisió a Miscellanea (Acta eruditorum, 1711)

El seu primer llibre (Miscellanea: de barometris et thermometris; de machina quadam arithmetica; de sectionibus conicis in horologiis solaribus describendis; Pàdua, 1709) era una col·lecció d'articles sobre física, en el qual es descrivia una calculadora de rodets que era plenament operativa. Sembla que el mateix Poleni la va fer construir, però no se'n conserva cap exemplar de l'època, tot i que se n'han fet reconstruccions operatives modernes.[4]

El 1717 publica De motu aquae mixto libri duo, un tractat sobre hidràulica i hidrodinàmica, que l'any següent ampliarà amb els seus experiments en el llibre De castellis per quae derivantur aquae fluviorum habentibus latera convergentia.

El 1741 publica Institutionum philosophiae mechanicae specimen, un recull d'experiments científics.

El 1748, fruit dels seus treballs a la basílica de Sant Pere, publica Memorie istoriche della gran cupola del Tempio Vaticano.

A partir de 1747 va començar a fer experiments sobre l'electricitat.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Bertucci, pàgina 274.
  2. Talas, pàgina 49 i 58-59.
  3. Schlimme, Hermann «Construction Knowledge in Comparison: Architects, Mathematicians and Natural Philosophers Discuss the Damage of St. Peter's Dome in 1743». International Congress on Construction, 2006. Arxivat de l'original el 2021-08-30 [Consulta: 16 novembre 2014].
  4. Hénin, pàgines 204 i següents.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Giovanni Poleni
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Giovanni Poleni» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Boley, Bruno A. «Poleni, Giovanni», 2008., Complete Dictionary of Scientific Biography. <Encyclopedia.com> (Consultat 3 novembre 2014)