Gir lingüístic

De Viquipèdia

El Gir lingüístic va ser un gran avenç en la filosofia occidental a començaments del segle xx, la característica més important del qual és l'enfocament de la filosofia i les altres humanitats principalment en relació entre la filosofia i el llenguatge.

Els moviments intel·lectuals molt diferents es van associar amb «el gir lingüístic», encara que el terme en si mateix es creu comunament popularitzat per l'antologia de Richard Rorty, The Linguistic Turn, de 1967, en què es pren com gir cap a la filosofia lingüística. Segons Rorty, qui més tard es va dissociar de la filosofia lingüística i la filosofia analítica en general, la frase «el gir lingüístic» es va originar amb el filòsof Gustav Bergmann.[1][2]

En el gir lingüístic[modifica]

En la tradició de la filosofia analítica, segons Michael Dummett, el moviment lingüístic va prendre forma per primera vegada a l'obra The Foundations on Arithmetic, de Gottlob Frege, de 1884, específicament al paràgraf 62, on Frege explora la identitat d'una proposició numèrica.[3][4]Aquesta preocupació per la lògica de les proposicions i la seva relació amb «els fets» va ser represa més tard pel notable filòsof analític Bertrand Russell en «Sobre la denotació», i va tenir un paper important en el seu primerenc treball de atomisme lògic.[5]

Ludwig Wittgenstein, un associat de Russell, va ser un dels progenitors del gir lingüístic. Això es desprèn de les seves idees en el seu Tractatus logico-philosophicus, de que els problemes filosòfics sorgeixen d'un malentès de la lògica del llenguatge i dels seus comentaris sobre els jocs del llenguatge en el seu treball posterior. El seu treball posterior —específicament les Investigacions filosòfiques— s'aparta significativament dels principis comuns de la filosofia analítica i podria considerar-se que té una certa ressò en la tradició post estructuralista.[6] En la filosofia analítica, un dels resultats del gir lingüístic va ser un enfocament creixent en la filosofia del llenguatge i la del llenguatge ordinari. Més endavant, al segle xx, filòsofs com a Saul Kripke a Naming and Necessity van treure conclusions metafísiques de l'anàlisi detallat del llenguatge.[7]

Decisiu per al gir lingüístic en les humanitats van ser les obres d'una altra tradició més, l'estructuralisme de Ferdinand de Saussure i el moviment resultant del post estructuralisme. Els teòrics influents inclouen Judith Butler, Luce Irigaray, Julia Kristeva, Michel Foucault i Jacques Derrida. El poder del llenguatge, més específicament d'uns certs trops retòrics, en el discurs històric va ser explorat per Hayden White. El fet que el llenguatge no sigui un medi transparent de pensament, ha estat emfasitzat per una forma molt diferent de filosofia del llenguatge, que es va originar en les obres de Johann Georg Hamann i Wilhelm von Humboldt.[8]

Aquests diversos moviments sovint condueixen la noció que el llenguatge «constitueix» la realitat, una posició contrària a la intuïció i la major part de la tradició occidental de la filosofia. La visió tradicional —el que Derrida va nomenar el nucli «metafísic» del pensament occidental— va veure les paraules com a etiquetes funcionals unides als conceptes. D'acord amb aquest punt de vista, n'hi ha alguna cosa així com «la cadira real» , que existeix en alguna realitat externa i correspon més o menys amb un concepte en el pensament humà, la cadira a la qual es refereix la paraula lingüística «cadira». Tanmateix, el fundador de l'estructuralisme, Ferdinand de Saussure, va sostenir que les definicions de conceptes no poden existir independentment d'un sistema lingüístic definit per la diferència, o, per dir-ho d'una altra manera, que un concepte d'alguna cosa no pot existir sense ésser nomenat. Per tant, les diferències entre els significats estructuren la nostra percepció; no hi ha una cadira real excepte la mesura en la qual estem manipulant sistemes simbòlics. Ni tan sols podríem reconèixer una cadira com una cadira sense reconèixer simultàniament que una cadira no és tot el restant; en altres paraules, una cadira es defineix com una col·lecció específica de característiques que alhora es defineixen d'una certa manera, i així successivament, i tot això dintre del sistema simbòlic del llenguatge. Per tant, una gran part del que pensem com a realitats realment és una convenció de nomenar i caracteritzar, una convenció que alhora es diu llenguatge.

Referències[modifica]

 1. Rorty, 'Wittgenstein, Heidegger, and the Reification of Language' in Essays on Heidegger and Others
 2. Neil Gross, 'Richard Rorty, The Making of an American Philosopher'
 3. [enllaç sense format] http://www.iep.utm.edu/lang-phi/#SH1b
 4. M. Dummett, "Frege: Philosophy of Mathematics" maig 2013
 5. The Philosophy of Physical Atomism, p. 178
 6. Although Wittgenstein never used the term Linguistic turn. See Analytic Philosophy: Beyond the Linguistic Turn and Back Again (St. Johns College website)
 7. Brian Garrett. What Is This Thing Called Metaphysics?. Taylor & Francis, 25 de febrer de 2011, p. 54. ISBN 978-1-136-79269-4. 
 8. Introduction to Structuralism, Michael Lane, Basic Books University of Michigan, 1970

Bibliografía[modifica]

 • Neil Gross (2008), Richard Rorty, The Making of an American Philosopher. The University of Chicago Press, Chicago and London.
 • Richard Rorty (ed.), 1967. The Linguistic Turn: Recent Essays in Philosophical Method. The University of Chicago Press, Chicago and London.
 • Rorty, Richard. 'Wittgenstein, Heidegger, and the Reification of Language.' Essays on Heidegger and Others. Cambridge: Cambridge University Press, 1991.
 • Clark, Elizabeth A. (2004), History, Theory, Text: Historians and the Linguistic Turn, Harvard University Press, Cambridge, MA.
 • Toews, John E. (1987), "Intellectual History after the Linguistic Turn: The Autonomy of Meaning and the Irreducibility of Experience", The American Historical Review 92/4, 879–907.
 • White, Hayden (1973), Metahistory: The Historical Imagination in Nineteenth-Century Europe, Johns Hopkins University Press, Baltimore, MD.
 • Cornforth, Maurice (1971), Marxism and the Linguistic Philosophy, Lawrence & Wishart, London (repr. of 1967). The classical critique from the left-wing standpoint.